Tači: Kosovo uspješna priča državotvorstva, odgovorićemo na prijetnje iz Srbije kao i prije 19 godina

On je ocenio da su 1998. i 1999. bile "odlučujuće za određivanje konačne sudbine Kosova i ostvarivanje sna mnogih generacija - oslobađanje od vlasti Srbije"
74 pregleda 35 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Reuters
Hašim Tači, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.04.2018. 14:06h

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da će Kosovo na navodne prijetnje iz Srbije, "odgovoriti kao i prije 19 godina", prenijela je prištinska agencija Kosovapress.

Prisustvujući obilježavanju 19. godišnjice bitke između pripadnika Vojske Jugoslavije i OVK-a na mjestu nekadašnje karaule Košare, Tači je ocjenio da je na tom prostoru postignuta "istorijska pobjeda" kojom je kako je rekao, "srušena granična piramida koja je vjekovima dijelila albanske zemlje".

"Na Košarama je potvrđeno da je rat na Kosovu ušao u novu, veću fazu otpora. Ljudskim i tehničkim kapacitetima, OVK je bila sposobna da se suoči sa srpskim snagama u frontalnoj borbi", rekao je Tači.

On je ocenio da su 1998. i 1999. bile "odlučujuće za određivanje konačne sudbine Kosova i ostvarivanje sna mnogih generacija - oslobađanje od vlasti Srbije".

Navodeći da Priština ove godine slavi 10 godina nezavisnosti i 19 godina od "oslobođenja", Tači je kazao da je Kosovo uprkos izazovima, "uspješna priča državotvorstva".

"U svakom trenutku mi smo zahvalni prijateljskim državama koje su nas podržale u fazama unutrašnje konsolidacije i međunarodnoj afirmaciji. Kosovo nastavlja da odlučno stremi evroatlanskim integracijama", kazao je kosovski predsjednik.

Ceremoniji obilježavanja 19 godina od bitke na Košarama prisustvovao je i premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

Bonus video: