Bivšem makedonskom ministru određen jednomjesečni pritvor

Boškovski je bio ministar unutrašnjih poslova u vladi VMRO- DPMNE od 1998. do 2002. godine kada je premijer bio Ljupčo Georgijevski.
0 komentar(a)
Ljube Boškovski, Foto: Beta/AP
Ljube Boškovski, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.06.2011. 10:18h

Bivši ministar unutrašnjih poslova Makedonije Ljube Boškovski koji je uhapšen prilikom nelegalne primopredaje novca, prebačen je u Istražni zatvor u Skoplju pošto mu je istražni sudija odredio 30 -dnavni pritvor.

On je u ponedjeljak bio uhapšen u centru Skoplja dok je, prema tvrdnjama policije, nelegalno primao za finansiranje stranke Ujedinjeni za Makedoniju čiji je predsednik.

U trenutku hapšenja kod Boškovskog je pronađeno 100.000 eura, nekoliko mobilnih telefona i pištolj.

Njegov advokat Ljubomir Mihajlovski potvrdio je da je Boškovski osumnjičen za nezakonito finansiranje predizborne kampanje i zloupotrebu službene dužnosti kao predsejdnika stranke.

On je ocijenio da je situacija veoma konfuzna i da će o konkretnim detaljima biti riječi sledeće nedjelje.

Portparol MUP-a Ivo Kotevski je izjavio da je Boškovicki već duže vrijeme bio pod posebnim istražnim mjerama i da je utvrđeno da je prije hapšenja u dva navrata uzeo novac u iste svrhe od iste osobe. Ukoliko bude osuđen prijeti mu kazna zatvora od tri do pet godina.

Boškovski je bio ministar unutrašnjih poslova u vladi VMRO- DPMNE od 1998. do 2002. godine kada je premijer bio Ljupčo Georgijevski.

Na toj funkciji je bio u vrijeme međuetničkog konflikta 2001. godine i zbog jedne akcije policijskih snaga kod skopskog sela Ljuboten, u koju je bilo ubijeno 10 Albanaca, navodno civila, Boškovski je bio optužen pred Haškim tribunalom.

Poslije tri ipo godine provedene u pritvorskoj jedinici Tribunala u Ševeningenu oslobođen je optužbi.

Tokom 2009. godine napustio je VMRO- DPMNE i formirao svoju stranku Ujedinjeni za Makedoniju, čiji je bio lider i žestoki kritičar vlasti.

Na predsjedničkim izborima u Makedoniji 2009. godine bio je kandidat i zauzeo treće mjesto, a na upravo završenim vanrednim parlamentarnim izborima njegova stranka je prošla nezapaženo.

Bonus video: