VMRO-DPMNE očekivani pobjednik na izborima u Makedoniji

Zapadne sile su pažljivo pratile kampanju, nakon što su upozorile makedonske lidere da ambicije za ulazak u EU i NATO zavise od ishoda izbora.
0 komentar(a)
VMRO DPMNE, MAkedonija, Foto: Beta/AP
VMRO DPMNE, MAkedonija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.06.2011. 06:39h

Prema prvim nezvaničnim rezultatima, najviše glasova na današnjim prijevremenim parlamentranim izborima u Makedoniji osvojila je vladajuća partija VMRO-DPMNE.

Izbori u Makedoniji završeni su mirno, uprkos optužbama o prevarama i zastrašivanjima koja su mogla ugroziti napore zemlje za članstvo u EU.

Šef Državne izborne komisije Boris Kondarko kazao je da je izlaznost do 17 časova bila 53.8 odsto.

„Do sada nismo primili bilo kakve ozbiljne informacije o neregularnostima. Cio proces je, uopšteno, bio miran, slobodan i fer“, kazao je Kondarko novinarima.

U danima uoči izbora, vladajuća konzervativna VMRO-DPMNE i glavna opoziciona Socijaldemokratski savez (SDSM) su se međusobno optuživale za planiranje nasilja na dan izbora.

Zapadne sile su pažljivo pratile kampanju, nakon što su upozorile makedonske lidere da ambicije za ulazak u EU i NATO zavise od ishoda izbora.

„Previše stvari je stavljeno na kocku. Ukoliko se i jedna od ovih pretpostavki ostvari, ova mala zemlja rizikuje svoju budućnost. EU će joj biti dalja nego ikad“, kazao je agenciji Rojters visoki zapadni diplomata.

Oko 7.000 policajaca patroliralo je biralištima, a policija je upozorila političare kako će biti oštro kažnjeni zbog bilo kakvih pokušaja izbornog nasilja ili prevare.

VMRO-DPMNE, na čijem čelu je populistički premijer Nikola Gruevski, je optužio opoziciju kako planira da ukoliko izgube organizuju nasilne ulične proteste. Socijaldemokratski savez smatra kako VMRO-DPMNe samo traži alibi nakon zastrašivanja birača za vrijeme izborne kampanje.

Nova vlada se mora suočiti sa zadatkom oživljavanja ekonomije i borbom protiv nezaposlenosti i siromaštva, ali i vratiti članstvo u EU i NATO u fokus makedonske politike.

Bonus video: