Mladić u zatvorskoj bolnici u Hagu

"Imajući u vidu da dugo godina nije imao nikakvu medicinsku njegu, mislim da je stanje njegovog opšteg zdravlja veoma zapušteno, da ne kažem ruinirano" rekao je Mladićev advokat.
0 komentar(a)
Ratko Mladić, Foto: Beta
Ratko Mladić, Foto: Beta
Ažurirano: 02.06.2011. 18:35h

Beogradski advokat Aleksandar Aleksić, koji je branilac haškog optuženika Ratka Mladića po službenoj dužnosti, rekao je da je opšte zdravstveno stanje Mladića "zapušteno".

On je za B92 kazao da je Mladić trenutno u zatvorskoj bolnici.

"Imajući u vidu da dugo godina nije imao nikakvu medicinsku njegu, mislim da je stanje njegovog opšteg zdravlja veoma zapušteno, da ne kažem ruinirano. O detaljima sada ne mogu da govorim", rekao je Aleksić, koji je Hagu.

Aleksić je najavio da će podnijeti podnesak Haškom tribunalu koji se odnosi na zdravstveno stanje Mladića i eventualno neke druge podneske za koje smatra da idu u korist tom haškom optuženiku.

On je kazao da ne može da iznosi detalje u vezi sa sutrašnjim prvim pojavljivanjem Mladića pred sudom i naveo da se Mladić složio sa tim da Aleksić bude prisutan u sudnici.

"Mene je sud imenovao za pojavljivanje i za obavljanje svih neophodnih pravnih radnji u međuvremenu dok se ne izabere stalni branilac", kazao je Aleksić.

On je kazao da je u susretu s Mladićem ponovio koja su njegova prava kada je riječ o odbrani, na koji način i u kom roku može da izabere svoj tim.

"Razgovarali smo o daljoj proceduri, pretpretresnoj fazi, mogućnostima za posjetu i kontaktima sa njegovom porodicom", kazao je Aleksić.

Normalna procedura je, kako je kazao Aleksić, da sudsko vijeće, odnosno pretpretresni sudija na prvom pojavljivanju pita Mladića i o uslovima u pritvoru i njegovom zdravstvenom stanju.

Aleksić je kazao da Mladić nije u mogućnosti da ima normalni telefonski kontakt kao i ostali pritvorenici zato što je u zatvorskoj bolnici, ali da mu je bilo omogućeno da telefonom razgovara sa svojom porodicom i advokatom Milošem Šaljićem.

Aleksić je kazao da je Mladić svjestan i upoznat gdje se nalazi i kakva procedura slijedi i naveo da je taj slučaj najobimniji predmet u Haškom tribunalu.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić biće sjutra prvi put izveden pred sudiju Haškog tribunala, kako bi se izjasnio o krivici po tačkama optužnice koja ga tereti za genocid i zločine protiv čovječnosti nad nesrbima u BiH, 1992-95.

Mladić može odlučiti da se u prvom pojavljivanju izjasni o krivici, a može odabrati i da to izjašnjavanje odloži za mjesec dana.

Nalaz o Mladićevom tumoru liči na falsifikat

Tužilaštvo za ratne zločine sumnja u vjerodostojnost ljekarskog nalaza koji je sudu dostavio advokat Ratka Mladića u kojem se navodi da Mladić ima tumor limfnih žlijezda, ali će obaviti sve potrebne provjere, rekao je zamjenik tužioca Bruno Vekarić.

Vekarić je naglasio da nalazom odbrana pokušava sa skrene pažnju sa pravih Mladićevih jataka.

Mladićev branilac Miloš Šaljić podnio je u utorak, nešto prije izručenja Mladića Hagu, dokumentaciju prema kojoj je on operisan i primao hemioterapiju na jednoj državnoj medinskoj instituciji.

"To liči na falsifikat. Advokat je taj dokument podnio u trenutku kada je želio da spriječi Mladićevo izručenje Hagu.

Drugo, rekao je da mu je to dao bivši agent CIA, i treće, pregledan je i ovdje i u Hagu od eminentnih lekara i dva najveća svjetska stručnjaka" rekao je Vekarić za televiziju B92.

Stavovi ljekara koje je tim u vezi konsultovalo tužilaštvo za ratne zločine, prema riječima Vekarića, jesu da bi Mladić bio mrtav još prije godinu i po dana da je imao tu dijagnozu.

Bonus video: