Edita Tahiri: Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova

"Status Kosova je riješen. Kosovo je nezavisna, suverena i demokratska država i to poglavlje je već zatvoreno. To je realnost", rekla je šefica prištinskog pregovaračkog tima.
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2011. 12:50h

Šefica prištinskog pregovaračkog tima za razgovore sa beogradskim zvaničnicima Edita Tahiri izjavila je da bi Srbija "trebalo da pronađe svog Šarla de Gola" koji bi donio odluku o priznanju Kosova kao što je francuski državnik svojevremeno priznao Alžir.

"Status Kosova je riješen. Kosovo je nezavisna, suverena i demokratska država i to poglavlje je već zatvoreno. To je realnost, i Srbija sa tom realnošću treba da uhvati korak", rekla je Edita Tahiri za novi broj nedeljnika NIN.

Prema njenim riječima, Srbija i Kosovo teže da postanu članice EU i shvataju značaj dobrosusjedskih odnosa i saradnje u regionu kao ključnih kriterijuma iz Kopenhagena.

Šefica prištinskog pregovaračkog tima ocijenila je da ideje o podjeli Kosova "nisu i nikada neće biti dio pregovora" jer one spadaju u "staru hegemonijalnu politiku Srbije".

Za srpsko rukovodstvo je, navela je ona, ključno da uhvati korak sa novom realnošću, umjesto da se drži prošlosti i destruktivne politike koja može dovesti do nove destabilizacije.

Bonus video: