Mladić se godina skrivao u okolini Beograda, pazio ga mali broj ljudi

"Dugo smo oputuživani da ne postoji politička volja da se uhapsi Ratko Mladić", rekao je Ljajić.
0 komentar(a)
Ratko Mladić miting, Foto: Rojters
Ratko Mladić miting, Foto: Rojters
Ažurirano: 30.05.2011. 15:18h

Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim sudom Rasim Ljajić izjavio je da se, prema dosadašnjim saznanjima, Ratko Mladić poslije 2006. godine krio na "tri lokacije u okolini Beograda", ali nije otkrio o kojim je lokacijama riječ.

"Mladića je skrivao mali broj ljudi", rekao je Ljajić novinarima poslije sjednice Socijalno ekonomskog saveta Vlade Srbije.

"Nismo trgovali ni sa našim evropskim integracijama, jer bismo vrlo vjerovatno i bez izručenja Mladića dobili status kandidata"

Znamo da je Mladić u februaru 2006. godine prebačen u selo Ljuba kod Sremske Mitrovice. Tačno je da je u jednom periodu Mladićevog skrivanja oko 40 pripadnika njegovog obezbjeđenja boravilo u samačkom hotelu u okviru kasarne u Topčideru", rekao je on, dodajući da se to ne odnosi na dio kasarne u kojem je podzemni objekat Karaš.

"Dugo smo oputuživani da ne postoji politička volja da se uhapsi Ratko Mladić", rekao je Ljajić, dodajući da onda kada su vjerovali da postoji politička volja govorili su da smo nesposobni.

"Sada kada smo ga uhapsili, dio ovdašnjih analitičara tvrdi da smo pokrvareni i da smo Mladića negdje držali", istakao je Ljajić.

Ljajić je izjavio da nije bilo trgovanja sa činom izručenja Mladića i dodao da su u vlasti svjesni da je to nepopularan potez i da većina građana ne podržava čin izručenja.

"Nismo trgovali ni sa našim evropskim integracijama, jer bismo vrlo vjerovatno i bez izručenja Mladića dobili status kandidata. Mi smo Mladića uhapsili onda kada smo došli do njega i uvjerili se da je trag koji pratimo validan i relevantan sa stanovišta operativnih potreba", naglasio je Ljaljić.

On je rekao da miting koji je organizovala Srpska radikalna stranka nema snagu koju je imao u ljeto 2008. godine.

"Nije bilo ni za očekivati da miting bude masovniji. Sve se odvijalo u granicama očekivanog, pa čak i incidenti koji su se dogodili", zaključio je Ljajić.

Demantovana vijest da se ušlo u trag Goranu Hadžiću

Tužilaštvo za ratne zločine demantovalo je vijest koju je objavila Televizija RTL iz Zagreba da je tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izjavio agenciji Rojters da je ušao u trag jedinom preostalom haškom bjeguncu Goranu Hadžiću i da će on uskoro biti uhapšen.

"Tužilac za ratne zločine nije dao izjavu takve niti slične sadržine, o čemu mogu da posvjedoče novinari i snimatelji Rojtersa koji su bili u Tužilaštvu za ratne zločine, kao i video zapis intervjua sa Vladimirom Vukčevićem", piše u saopštenju Tužilaštva.

Bonus video: