Piter Sorensen novi šef Delegacije EU u BiH

Eštonova je Sorensena, koji je do sada obavljao funkciju šefa Delegacije EU u Makedoniji, pohvalila za odličan posao koji je obavio u Skoplju.
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2011. 15:08h

Danski diplomata Piter Sorensen biće novi šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, saopštila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

"Piter Sorensen donosi jedinstveno iskustvo o BiH i širem regionu Balkana na ovaj posao. Ne mogu misliti ni na koga ko bi bio bolje kvalifikovan da preuzme ovu pojačanu ulogu šefa Delegacije", navela je Eštonova u saopštenju.

"Drago mi je što ovu vijest mogu da objavim svega nekoliko dana poslije moje posjete BiH koja je rezultirala otkazivanjem referenduma u Republici Srpskoj. Sada treba da nastavimo da gradimo na ovom uspjehu i da težimo postavljanju BiH na put ka EU", dodala je ona.

Eštonova je Sorensena, koji je do sada obavljao funkciju šefa Delegacije EU u Makedoniji, pohvalila za odličan posao koji je obavio u Skoplju.

Sorensen ima više od 15 godina iskustva diplomatskog rada na Zapadnom Balkanu, a prije šefa Delegacije EU u Skoplju bio je lični predstavnik visokog predstavnika EU u Beogradu (2006-2010), zamjenik šefa stuba za obnovu i ekonomski razvoj u okviru UNMIK-a (2002-2006), viši savjetnik specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN na Kosovu (2001-2002), pravni savjetnik specijanog izaslanika generalnog sekretara UN za Balkan (2000), šef političkog odjeljenja i viši savjetnik šefa OEBS-a u Hrvatskoj (1997-1999), pravni savjetnik visokog predstavnika u Sarajevu (1996-1997) i politički savjetnik Posmatračke misije Evropske zajednice u bivšoj Jugoslaviji (1995-1996).

Bonus video: