Vlasi: Podjela Kosova otvorila bi pitanje Preševske doline

Vlasi dodao da postoji mogućnost da Kosovo i Srbija žive u dobrosusjedskim odnosima.
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2011. 12:37h

Bivši komunistički funkcioner Azem Vlasi izjavio je da na Kosovu niko neće da razgovara o podjeli, ali da bi nametanje ideje pripajanja sjevera Kosova Srbiji istovremeno otvorilo pitanje podjele Srbije, odnosno pripajanja Preševske doline Kosovu.

"O toj ideji se, međutim, ne diskutuje, jer nije realna. Treba da shvatimo da je geopolitička karta Balkana, koja je nastala nakon raspada bivše Jugoslavije, konačna", rekao je Vlasi Radiju slobodna Evropa.

Ideju o podjeli Kosova, odnosno "razgraničenju", posljednji put je nedavno iznio potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić, a predsjednik Srbije Boris Tadić je poslije toga rekao da je "svaka ideja dobrodošla".

Vlasi je naveo da postoji nova realnost - sedam novih država na prostoru bivše Jugoslavije.

"Politička pamet nam nalaže da se okrenemo budućnosti i razgovaramo o uređenju naših odnosa. Moramo jednom zauvijek shvatiti da je Jugoslavija bila jedini okvir za neku formu zajedničkog života Srba i kosovskih Albanaca. Nestankom Jugoslavije definitivno je nestala mogućnost da Kosovo i Srbija budu u jednoj državi. Kad u jednoj državi nisu mogli ostati Srbija i Crna Gora, u kojima žive dva naroda po svemu najbliža, kako bi onda Kosovo i Srbija mogli ostati u zajedničkoj državi", upitao je Vlasi.

Vlasi dodao da postoji mogućnost da Kosovo i Srbija žive u dobrosusjedskim odnosima.

"Mislim da je moguće izgraditi dobrosusjedske odnose. Nametanje ideje o podjeli, o razgraničenju, kako god je nazvali, samo govori o tome da se Srbija još nije oslobodila recidiva prošlosti. Priča o tome da još nije sve razjašnjeno oko granica Srbije i Kosova podrazumijeva otvaranje tog pitanja i na drugim punktovima bivše Jugoslavije. A vidjeli smo dokle nas je to dovelo i kroz šta smo sve prošli", rekao je Vlasi.

Povodom situacije na sjeveru Kosova, Vlasi je naveo da se radi o nametnutom pitanju koje ima za cilj da dovede u pitanje "status Kosova kao cjeline", ali da otvaranje pitanja podjele Kosova automatski otvara pitanje odvajanja Preševske doline od Srbije.

"Ako se kaže da bi Srbi sa sjevera Kosova radije živjeli u Srbiji nego na Kosovu, pa i Albanci iz Preševske doline bi, ako ih pitate, rekli da bi više voljeli da žive u državi Kosovo nego u Srbiji", rekao je Vlasi ističući kako je nezavisnost Kosova, odnosno Kosovo kao nova država, "definitivna činjenica".

Međunarodni sud pravde je, naveo je Vlasi, ustvrdio da je nezavisnost Kosova u skladu sa međunarodnim pravom, što je prihvatio i Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Bonus video: