Tužilac Vukčević: Karlu del Ponte čeka vino u mom kabinetu

Tužilac je izjavio da su strane službe pružale pomoć Srbiji u traganju za Mladićem ali da nijesu učestvovale u njegovom hapšenju.
82 pregleda 0 komentar(a)
vladimir vukčević, Foto: Blic.rs
vladimir vukčević, Foto: Blic.rs
Ažurirano: 28.05.2011. 18:28h

"Čekam svoju prijateljicu Karlu del Ponte da popijemo vino povodom hapšenja Ratka Mladića", rekao je tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Tužilac je u šali dodao da sadašnji glavni haški tužilac Serž Bramerc neće moći da im se pridruži, "jer za njega posao tek počinje kada najtraženiji haški bjegunac bude izručen".

Tužilac je rekao da u njegovom kabinetu još stoje dvije flaše vina koje je dobio na poklon od Karle del Ponte u vrijeme kada je bila glavna haška tužiteljka.

Tada je dogovoreno da će ih otvoriti i zajedno popiti kada uhapsi Mladića.

Na jednoj boci vina je etiketa sa likom Radovana Karadžića a na drugoj slika Ratka Mladića.

Tužilac je izjavio da su strane službe pružale pomoć Srbiji u traganju za Mladićem ali da nijesu učestvovale u njegovom hapšenju.

On je najavio da će Tužilaštvo sada učiniti sve da rasvijetli ko je eventualno učestvovao u pružanju pomoći bilo kojem od haških optuženika.

Vukčević je rekao da je hapšenje Mladića "istorijski dan koji će zatvoriti jednu mračnu stranicu" i da je tim činom Srbija dokazala da je iskreno sarađivala sa Haškim sudom.

On je ocijenio da Ratko Mladić jedino pred Haškim tribunalom može da dokaže da nije kriv za ratne zločine i da je sud jedino mesto gdje se tako nešto može učiniti.

Tužilac je naveo da je Srbija hapšenjem izvršila svoju međunarodnu obavezu i da su sada dužni "da pomognemo Mladiću, kao svom građaninu".

Bonus video: