OBRAĆANJE SUDIJI

Ratko Mladić: Nisam ubijao, ali oni koji jesu treba da odgovaraju

"Najvažnije je da je on psihički i mentalno potpupno zdrav i svjestan, sposoban za orjentaciju"
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 13:13h

General Ratko Mladić izjavio je tokom saslušanja pred istražnim sudijom da nije ubijao, a da svi oni koji su to činili treba da odgovaraju, izjavio je srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, objavili su srpski mediji.

"Mladić se složio sa mnom da svi koji su se ogriješili o zakon i ubijali treba da odgovaraju", ispričao je Vukčević i dodao kako jedino u Hagu Mladić može da dokaže da nije kriv.

Po Mladićevu ponašanju Vukčević je zaključio da je haški optuženik dugo bio u izolaciji bez ikakve komunikacije i da se sporo kretao zato što nije imao priliku za česte šetnje.

Srbija je ovim hapšenjem izvršila svoju međunarodnu obavezu, a sada bi trebala da pomogne Mladiću

"Najvažnije je da je on psihički i mentalno potpupno zdrav i svjestan, sposoban za orjentaciju. Nisam se sa njim lično susreo, ali sam ga vidio i pažljivo posmatrao", rekao je Vukčević i poručio da će biti provedena istraga o eventualnim pomagačima bilo kojem haškom optuženiku.

Vukčević je naglasio da se Mladić osjeća bolje nego na dan hapšenja.

Rekao je kako je Srbija ovim hapšenjem izvršila svoju međunarodnu obavezu, a sada bi trebala da pomogne Mladiću, jer je on nejn državljanin. Vukčević tvrdi da je Srbija dužna da pomogne Ratku Mladiću, što će i učiniti.

Optužnica izmijenjena, Mladiću na teret genocid u osam opština i Srebrenici

Vukčević je rekao da je Srbija surađivala sa stranim službama, ali da one nisu sudjelovale u uhićenju te da je za tu akciju znao mali broj ljudi.

Sudija Haškog tribunala Alfons Ori (Alphons Orie) potvrdio je izmijenjenu optužnicu protiv generala Ratka Mladića, koja bivšem komandantu Vojske Republike Srpskestavlja na teret genocid u Srebrenici i u još osam bosanskih opština, javlja Beta.Istovremeno, odlukom predsjednika Tribunala Patrika Robinsona, postupak protiv Mladića dodijeljen je pretresnom vijeću u kojem će pored holandskog sudije Orija, kao predsedavajućeg, biti još sudije Kristof Flige (Christoph Flugge) iz Njemačke i Bakone Moloto iz Južne Afrike.Optužnica protiv Mladića, koja je odmah stupila na snagu, ista je kao optužnica po kojoj se pred Tribunalom sudi bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću.

U dvije tačke, Mladić je optužen za genocid

Izmijenjenom optužnicom, Mladiću se na teret u 11 tačaka stavljaju genocid, zločini protiv čovječnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH 1992-95.

Progon, istrebljenje, ubistva, deportacija...

U dvije tačke, Mladić je optužen za genocid, u ostalih devet na teret mu stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premještanje, terorisanje i nezakonite uzimanje talaca i nezakonite napade na civile.

Po izmijenjenoj optužnici, Mladić i Karadžić su bili na čelu udruženog zločinačkog poduhvata

Po izmijenjenoj optužnici, Mladić i Karadžić su bili na čelu udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno uklanjanje bosanskih Muslimana i Hrvata sa teritorija za koje su bosanski Srbi tvrdili da su njihove.

Planirao potpirivao i naređivao zločine

Kako se navodi u optužnici, "Ratko Mladić je, radi postizanja tog cilja, djelovao u sprezi sa drugima na počinjenju zločina na različitim lokacijama. Kao najviši oficir VRS, Mladić je imao efektivnu kontrolu nad snagama koje su učestvovale u činjenju zločina.

Prvu optužnicu protiv Mladića zbog genocida nad 7.000 Muslimana u Srebrenici, Tribunal je podigao 25. jula 1995

Mladić je optužen da je planirao, potpirivao i naređivao zločine".Prvu optužnicu protiv Mladića zbog genocida nad 7.000 Muslimana u Srebrenici, Tribunal je podigao 25. jula 1995, ali je on bio bjegunac do 26. maja, kad su ga vlasti Srbije uhapsile u Lazarevu kod Zrenjanina.