Saslušanje se nastavlja sjutra, Mladić u teškom psihofizičkom stanju

Više desetina stanovnika Lazareva ne dozvoljava brojnim novinarskim ekipama da se približe kući u kojoj je, navodno, Mladić uhapšen.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.05.2011. 13:22h

Istražni sudija Odjeljenja beogradskog Višeg suda za ratne zločine prekinuo je saslušanje haškog optuženika Ratka Mladića zbog teškog psihofizičkog stanja uhapšenog, izjavio je njegov advokat Miloš Šaljić.

"Ratko nije mogao da sastavi ni cijelu rečenicu, teško govori i teško se kreće, a ovdje je došao sa punom kesom ljekova. Ignorisao je sudijina pitanja i okretao se ka Brunu Vekariću koji mu je očito vrlo antipatičan i komentarisao je Vekarićevu bradu", kaže advokat Ratka Mladića, Miloš Šaljić.

Mladić je na saslušanju više puta ponovio da ne priznaje Haški sud. Takođe, priznao je da je u trenutku hapšenja kod sebe imao dva pištolja, ali "nije htio da ubije djecu koja su došla da ga hapse".

Mladić se zahvalio svom advokatu što je prethodnih godina pazio na njegovu porodicu, što govori o tome koliko je dobro informisan.

Šaljich je novinarima ispred Specijalnog suda rekao da je istražni sudija Milan Dilparić pokušao da razgovara sa Mladićem, ali da nije uspio jer bivši ratni vođa bosanskih Srba nije mogao da komunicira.Istražni sudija čak nije uspio da uzme ni lične podatke od Mladića, rekao je Šaljić, i dodao da je Mladić više puta pokušao da se obrati tužiocima, posebno zamjeniku tužioca Brunu Vekariću.

Advokat očekuje da će sjutra istražni sudija ponovo pokušati da sasluša Mladića

"Bio je vrlo kooperativan"

Ratko Mladić nije bio prerušen, nije imao bradu, veoma je ostario, a prilikom hapšenja je bio vrlo kooperativan, saznaje B92.

Mladić je uhapšen jutros u kući svog rođaka B.M. (59), koji je takođe priveden, tvrdi u izjavi Tanjugu očevidac tog hapšenja koji je želeo da ostane anoniman.

Više desetina stanovnika Lazareva ne dozvoljava brojnim novinarskim ekipama da se približe kući u Ulici Vuka Karadžića u kojoj je Mladić navodno uhapšen, a put su prepriječili prikolicom.

U selu su jake snage policije.

Dačić: Nije korišćeno vatreno oružje

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u Beogradu da u akciji hapšenja odbjeglog haškog bjegunca Ratka Mladića nije korišćeno vatreno oružje niti je pružan otpor.

Dačić je na konferenciji za novinare u Palati Srbije naveo da su u hapšenju Mladića učestvovali zajedno pripadnici MUP-a i BIA. "Time je Srbija učinila značajan korak u istrazi i procesuiranju ratnih zločina. Mislim da je time učinjen i veliki korak napred ka Evropskoj uniji", rekao je on.

Procedura izručenja Tribunalu može potrajati do 7 dana

Haški optuženik Ratko Mladić biće saslušan kod istražnog sudije u toku dana, a cijela procedura izručenja Tribunalu može da traje do sedam dana, rekao je državnisekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.Homen je na konferenciji za novinare rekao da će Mladiću kod istražnog sudije biti pročitana optužnica, a nakon toga će posebno odjeljenje višeg suda u Beogradu donijeti odluku da li su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje.Posle toga Mladić će imati pravo da uloži žalbu, a nakon odluke o žalbi, predlog za izručenje biće dostavljen Ministarstvu pravde koje će dati konačnu riječ o izručenju.

Homen je rekao da ne očekuje proteste ili nemire i dodao da će odgovarati svi oni koji budu kršili javni red i mir

Mladić ne može da pomjera ruku

Ratko Mladić nedavno je imao najmanje jedan moždani udar, sazanje "Blic" . On se nalazi u teškom zdravstvenom stanju. Izvor beogradskog lista kaže da zbog posljedica šloga on ne može da pomjera ruku.

Još nije poznato da li je Mladić danas pregledan.

Navodno, Mladić ima i probleme sa bubrezima.

"Skinuli smo ljagu sa Srbije i srpskog naroda"

Na vanrednoj konferenciji za štampu, predsjednik Srbije Boris Tadić je potvrdio da je haški bjegunac Ratko Mladić uhapšen, te da je u toku proces ekstradicije.

Tadić je rekao da srpska vlast nije kalkulisala kada će uhapsiti Mladića, čestitao je akcionom timu na dobro obavljenom zadatku i najavio da će i posljednji odbjegli optuženik Goran Hadžić biti uhapšen.

"Ovim hapšenjem smo okončali težak period skinuli ljagu sa Srbije i srpskog naroda, gdje god da su. Smatram da je ova akcija pokazala da su institucije države Srbije učinile ovu zemlju sigurnom i obezbjedile vladavinu prava" rekao je Tadić.

Ovim hapšenjem smo okončali težak period skinuli ljagu sa Srbije i srpskog naroda, gdje god da su

Policija Srbije uhapsila u tajnoj operaciji prije nekoliko sati Milorada Komadića, za koga se sumnjalo da je Ratko Mladić, objavio je ranije zagrebački Jutarnji list.

Hapšenje je navodno uslijedilo nakon dojave da Komadić raspolaže nekim identifikacijskim oznakama Ratka Mladića kojem je i fizički vrlo sličan.

Jutarnji list piše da je u toku DNK analiza.

Kako prenosi B92, za potpunu provjeru DNK-a analize potrebno je tri dana.

Kako javlja RTS, Mladić je uhapšen u selu Lazarevo, kod Zrenjanina.

On se trenutno nalazi u prostorijama BIA na Banjice, a prilikom hapšenja nije bio prerušen, saznaje Blic.

Nije živio u Lazarevu, ali je tu gajio pčele

Ratko Mladić je uhapšen u selu Lazarevo kod Zrenjanina u Ulici Vuka Karadžića broj 2 u kojoj živi njegov rođak Branislav Mladić, piše Blic.

Predsjednik Mjesne zajednice u Lazarevu kaže za “Blic” da se policija u ovom naselju pojavila jutros oko šest sati.

"Vidio sam pet policijskih automobila, čuo sam da je pretres bio na još dvije lokacije u selu, gdje žive sinovi Branislava Mladića. Nismo imali pojma da nekoga hapse, a kamoli koga. Sad vidimo na TV. Ratko Mladić nije živio u Lazarevu.

Blicov sagovornik kaže da vjerovatno došao u goste kod rođaka, te da se pričalo da je u Lazarevo dolazio 90-ih godina, gdje je navodno gajio pčele.

Lukšić i Krivokapić pozdravili hapšenje

Hapšenje odbjeglog haškog optuženika Ratka Mladića dobro je za evropsku perspektivu ukupnog regiona, rekao je agenciji MINA crnogorski premijer Igor Lukšić.

"Pozdravljamo konačno suočavanje Srbije sa obavezana iz procesa saradnje sa Haškim tribunalom", rekao je Lukšić.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić pozdravio je hapšenje Ratka Mladića, navodeći da je odavno poznat njegov stav prema politici koju je zastupao vojni komandant bosanskih Srba.

“Mislim da sam kada je za to bilo vrijeme, kada je on (Mladić) bio na vrhuncu moći, rekao sve što imao o tome, kao i o Srebrenici i svim ostalim nemilim događajima. Sada je stvar u zakonskim procedurama i nema potrebe više komentarisati”, rekao je Krivokapić u parlamentu.

Galerija

Bonus video: