Balkanskom kartelu zaplijenjeno 365 kg kokaina

U međunarodnoj akciji nazvanoj Dogma hrvatska policija je uhapsila više pripadnika takozvanog Balkanskog kartela.
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2011. 20:14h

Oni koji su na evropsko tržište iz Brazila prokrijumčarili najmanje 718 kilograma kokaina.

Policija je na konferenciji za novinare predstavila akciju Dogma koja je završena zaplijenom 368 kilograma kokaina 11. maja ove godine u Španiji, dok je, kako je rečeno, prva pošiljka od 350 kilograma droge iz Južne Amerike vrijedna oko 23 miliona eura dospjela na narko tržište različitih evropskih država.

Za sada je u Hrvatskoj uhapšeno šestoro osumnjičenih da su dio zločinačke organizacije, a istraga je pokrenuta protiv još četvorice koji nisu dostupni hrvatskom pravosuđu.

Kokain preuzimali u Valensiji

Policija u Španiji je prilikom zaplijene kokaina privela više pripadnika tzv. Balkanskog kartela među kojima su jedan državljanin Srbije, jedan Albanac, jedan Slovenac i dva Hrvata.

Oni su kokain koji je brodom iz Brazila doplovio u luku Valensija pokušali automobilom da prevezu na drugo odredište.

Zaplijenjena pošiljka praćena je od brazilske luke Santos, gdje je ukrcana na kontejnerski brod MSC LEIGH, a prije Valensije zaustavila se u nekoliko italijanskih luka.

Kada se 300 metara dugi brod usidrio ispred obala Valensije po kokain su gumenim gliserom došli Hrvat i Albanac. Gliserom je prebačeno 14 torbi u kojima je bilo 368 kilograma kokaina. Krijumčari su gliserom došli do obale gdje su ih čekali Srbin i Slovenac s kombijem i automobilom, ali su svi uhapšeni.

Poslije tog hapšenja krenuo je i završni dio akcije u Zagrebu, Splitu, Zadru i BiH.

Akcija "Dogma" trajala je od kraja 2008. godine i bila je usmjerena na suzbijanje hrvatske ćelije tzv. Balkanskog kartela. U toj akciji hrvatska policija blisko je sarađivala s kolegama iz Španije, Češke, BiH i Holandije.

Bonus video: