Nova optužnica protiv Šešelja za nepoštovanje suda

Lider SRS je najavio da će 10 od 11 svjedoka za čije je otkrivanje identiteta optužen, svjedočiti u njegovu odbranu.
52 pregleda 0 komentar(a)
Šešelj, Foto: Life
Šešelj, Foto: Life
Ažurirano: 24.05.2011. 13:42h

Haški tribunal danas je po treći put optužio lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja za nepoštovanje suda zato što je odbio nalog da sa svoje internet stranice ukloni dokumente u kojima se otkriva identitet zaštićenih svjedoka.

Zbog objelodanjivanja identiteta zaštićenih svjedoka iz glavnog procesa koji se protiv njega vodi po optužnici za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, Tribunal je Šešelja ranije, u odvojenom procesu, pravosnažno osudio na 15 mjeseci zatvora.

Za 6. jun, zakazan je i nastavak suđenja Šešelju po drugoj optužnici za nepoštovanje suda zbog istog prekršaja.

Prema današnjoj optužnici, Šešelju je Tribunal nizom odluka naložio da sa svoje internet stranice ukloni više dokumenata, uključujući tri njegove knjige, "koji sadrže informacije koje otkrivaju identitet više svjedoka".

Premda su i Šešelj i njegov sin Nikola Šešelj na koga je internet stranica registrovana, potvrdili da su te naloge dobili, oni nisu postupili po nalogu Tribunala i nisu uklonili dokumente, piše u optužnici.

"Svojim postupcima i propustima, Šešelj je počinio djelo nepoštovanja suda tako što je svjesno i namjerno ometao sprovođenje pravde propuštajući da ukloni povjerljive dokumente sa svoje internet stranice uprkos nalozima Tribunala", piše u jedinoj tački optužnice.

Po pravilima suda, Šešelj bi uskoro trebalo da bude izveden pred sudiju kako bi se izjasnio o krivici po novoj optužnici.

U nastavku drugog suđenja za nepoštovanje suda, Šešelj bi 6. juna trebalo da izvodi dokaze odbrane.

Lider SRS je najavio da će 10 od 11 svjedoka za čije je otkrivanje identiteta optužen, svjedočiti u njegovu odbranu.

U glavnom procesu protiv Šešelja, po optužnici za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93, pretresno veće je nedavno odbilo zahtjev optuženog da bude oslobođen, zasnovan na tvrdnji da tužioci u tek okončanom dokaznom postupku nisu dokazali njegovu krivicu.

Uz djelimično protivljenje predsjedavajućeg Žan-Kloda Antonetija, veće je ocijenilo da su tužioci izveli dovoljno dokaza po svih devet tačaka optužnice.

Suđenje bi trebalo da bude nastavljeno dokaznim postupkom odbrane, ali je Šešelj rekao da se neće braniti ukoliko Tribunal ne ispuni njegovih pet uslova u vezi sa statusom njegovih pravnih saradnika, finansiranjem odbrane i dostavljanjem dokumenata.

U pritvoru Tribunala u Ševeningenu, Šešelj je od kraja februara 2003. kada se dobrovoljno predao, odmah pošto je sud objelodanio optužnicu protiv njega.

Poslije jednog neuspjelog pokušaja i Šešeljevog štrajka glađu, suđenje je počelo u novembru 2007.

Bonus video: