Traže procesuiranje Dačića zbog izjava o podjeli Kosova

To tim prije, jer se radi o zamjeniku predsednika Vlade Srbije koji je u Skupštini Srbije položio zakletvu da će čuvati njenu cjelovitost...
0 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Rojters
Ivica Dačić, Foto: Rojters
Ažurirano: 23.05.2011. 13:32h

Delegati Skupština zajednice opština Kosova i Metohije zatražili su od republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac da preduzme određene mjere protiv ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića zbog njegovih izjava o podjeli Kosova.

Delegati tog tijela su na sjednici Skupštine zajednice opština nedavne Dačićeve medijske nastupe ocijenili kao protivustavne i, stoga, dovoljne za preduzimanje zakonom predviđenih mjera.

"...To tim prije, jer se radi o zamjeniku predsednika Vlade Srbije koji je u Skupštini Srbije položio zakletvu da će čuvati njenu cjelovitost", navedeno je u saopštenju izdatom po okonšanju sjednice.

Skupština je zatražila od parlamenta Srbije da počne raspravu o razgovorima Beograda i Prištine i da zauzme platformu o pregovorima u skladu sa Rezolucijom 1244, a pod pokroviteljstvom i nadzorom Ujedinjenih nacija.

Kako je navedeno u saopštenju, ta skupština je razmatrala i aktuelne pregovore Beograda i Prištine, za koje smatra da su ih nametnuli SAD i Evropska unija kako bi pomogli "afirmaciji kvazidržavnosti" Prištine.

Delegati te skupštine su, s tim u vezi, upozorili šefa pregovaračkog tima Beograda Borislava Stefanovića da potpisivanje bilo kakvog sporazuma na štetu državnosti Srbije, njenog suvereniteta i integriteta predstavlja krivično djelo.

Kako je precizirano, to upozorenje se, prije svega, odnosi na slobodu kretanja državljana Kosova kroz Srbiju sa dokumentima i registarskim tablicama Kosova, kao i na priznanje carine i sudova te, kako je navedeno, "separatističke" tvorevine.

Skupština je zatražila od vlasti u Beogradu da zarad sticanja statusa kandidata za članstvo u EU ne čini ustupke u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Bonus video: