Bogdanović:Mora se razgovarati i o statusu Kosova

Bogdanović je rekao da se pomno prate sve teze koje dolaze i što je više različitih mišljenja o statusu Kosova to je bolje.
0 komentar(a)
Goran Bogdanović, Foto: Politika.rs
Goran Bogdanović, Foto: Politika.rs
Ažurirano: 22.05.2011. 10:33h

Beograd i Priština moraju da razgovaraju i o statusu Kosova zato što su svi problemi, sa kojima se suočavaju i Srbi i Albanci, opterećeni statusom, rekao ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

"Razgovori nijesu izdaja niti priznanje nezavisnog Kosova", rekao je Bogdanović, dodajući da se u dijalogu Beograda i Prištine mora razgovarati i o statusu Kosova, kao i da je dobro da ima "što više različitih mišljenja" o tome.

Svi problemi sa kojima se suočavaju i Srbi i Albanci opterećeni su statusom. Ne možemo lako riješiti na primjer problem struje, telekomunikacija ili slobode kretanja, jer se uvek postavlja pitanje statusa, rekao je Bogdanović u intervjuu TV "Most" koji je objavljen na sajtu te televizije.

"Priština stalno nameće tu temu i stalno ističe da su oni nezavisni, da sa te pozicije polaze iako ih niko o tome ne pita, rekao je ministar, dodajući da je naša želja da o svim pitanjima razgovaramo i na pragmatičan način riješimo sve probleme pa i status Kosova i Metohije.

"Mi imamo strategiju i platformu, držimo se Ustava i skupštinskih rezolucija o Kosovu , za nas je to obavezujuće", rekao je Bogdanović i dodao da je srpska strana spremna da o svemu razgovara.

Sada je na sceni statu kvo, niti je Kosovo nezavisno niti Srbija ima neke velike ingerencije na tom prostoru, istakao je on, napominjujući da Prištini očigledno nije stalo da riješi nijedno pitanje, cilj joj je da proces pregovora odugovlači.

Bogdanović je rekao da se pomno prate sve teze koje dolaze i što je više različitih mišljenja o statusu Kosova to je bolje.

"Nikoga ne treba osuđivati zbog izjave da je najbolje rješenje podjela ili da treba sačuvati cijelu Pokrajinu u sastavu Srbije", rekao je on i podsjetio da ideja o podjeli postoji više od jednog vijeka.

Govoreći o slobodi kretanja na Kosovu, Bogdanović je podsjetio da to najmanje zavisi od Srba .

"Za to su odgovorni Albanci kao većinski narod i mi moramo razgovarati sa njima, sa njihovim političkim liderima. Na Kosovu i Metohiji postoji problem Srba i Albanaca, ne međunarodne zajednice i sve što se mi budemo dogovorili oni će podržati", kazao je Bogdanović i naglasio "da razgovori nisu izdaja niti priznanje nezavisnog Kosova“.

Bodanović je rekao da je pitanje saobraćajnih tablica takođe tema dijaloga i da je stav Srbije jasan da dok traje dijalog ne treba donositi jednostrane odluke.

"Niko nama ne može zabraniti da mi na svojim automobilima imamo nove registarske tablice sa oznakama gradova na Kosovu i ako neko iz Prištine želi da oduzimanjem tablica i ličnih dokumenata diže tenziju sa namjerom da nas obeshrabri da se borimo za očuvanje Kosova u sastavu Srbije u tome neće uspeti", kazao je ministar.

Bogdanović je najavio da će u sljedećoj rundi dijaloga biti riječi o nestalim i kidnapovanim licima sa Kosova i Metohije

"I Albanci su shvatili da o tome mora da se razgovara ne samo zbog porodica nego i zbog istine jer bez toga nema budućnosti i napretka", zaključio je ministar u intervjuu TV "Most" iz Zvečana.

Bonus video: