BOJKOTUJU KONGRES

Blic: Odnosi Srbije i Crne Gore nikada gori

Proslavu pet godina od obnovljanja crnogorske državnosti obilježile su optužbe lidera Mila Đukanovića da je Crna Gora "meta veliko srpske politike", tvrde u Srbiji
0 komentar(a)
Tadić Lukšić, Foto: Gov.me
Tadić Lukšić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 26.02.2019. 14:19h

"Nikad odnosi Srbije i Crne Gore nijesu bili lošiji nego danas, čak ni kad se uporede s krizom početkom prošlog vijeka u vrijeme Bombaške afere, kada je kralj Nikola smatrao da Beograd stoji iza pokušaja destabilizacije njegove vladavine. Sad su odnosi na još nižem nivou", kaže za "Blic" istoričar Predrag Marković.

Proslavu pet godina od obnovljanja crnogorske državnosti i kongresa vladajuće Demokratske partije socijalista u Crnoj Gori obilježile su optužbe lidera Mila Đukanovića da je Crna Gora "meta velikosrpske politike".

Zato vladajuće stranke u Srbiji bojkotuju današnji kongres DPS.

"Potpredsjednik DS Dragan Đilas dobio je poziv da prisustvuju kongresu DPS, ali je odlučio da ne ide zbog posljednjih izjava Mila Đukanovića. U konsultacijama sa vrhom SPS odlučeno je i da socijalisti ne odu", rekao je za "Blic" izvor blizak vrhu demokrata.

Socijalisti nijesu zvanično potvrdili da njihov potpredsjednik Žarko obradović neće ići u Podgoricu.

Inače, ove tri stranke povezane su ideološkom bliskošću jer su DS i DPS članice Socijalističke internacionalne, dok je SPS aplicirala za članstvo.

Miško Vuković, funkcioner DPS, podsjetio je u razgovoru za "Blic" da je DPS na kongresu SPS i DS poslala najviši rang svojih funkcionera, potpredsjednika Željka Šturanovića i političkog direktora Peđu Sekulića i rekao da ne razumije odluku o bojkotu DS i SPS.

"Kako neko može da odbije poziv zato što mu se ne sviđaju politički potezi na unutrašnjem planu stranke sa kojom je ideološki blizak?", rekao je Vuković i ocjenio da su stranački odnosi "isti kao i državni", korektni, ali da "sve počinje i završava se time što Srbija odbija da prihvati crnogorsku nezavisnost".