Hrvatska i dalje bez pravog datuma ulaska u EU

Mediji, istovremeno, donose suprotstavljene informacije o tome što očekuje Hrvatsku na putu u EU.
0 komentar(a)
Hrvatska, EU, zastava, Foto: Htv.hr
Hrvatska, EU, zastava, Foto: Htv.hr
Ažurirano: 20.05.2011. 11:01h

Iako je službeni Zagreb očekivao da će se datum završetka pregovora i datum punopravnog članstva u EU znati na jučeranjem sastanku komesara za proširenje Štefana Filea sa stalnim predstavnicima zemalja članica, to je u najboljem slučaju ostalo za ministarski sastanak EU koji će se održati u ponedeljak.

Nakon što na jučeranjem sastanku nijesu objelodanjni ti datumi, mediji i političari ocijenili su da je taj skup bio samo pripremni i da će se u ponedeljak znati više.

Mediji, istovremeno, donose suprotstavljene informacije o tome što očekuje Hrvatsku.

"Evropska unija već radi pod pretpostavkom da je indikativni pristupni datum za punopravno članstvo Hrvatske u Uniji 1. jula 2013. godine, ali ne želi s takvom informacijom izaći u javnost", piše Jutarnji list, pozivajući se na izvore iz država članica EU.

Ti izvori pozivaju na oprez jer službene odluke još nema niti će je uskoro biti, dok je rasprava o tome tek otvorena u Briselu.

Očekuje se da će ministri u ponedeljak neformalno dati instrukcije Evropskoj komisiji da radi na zaključenju pregovora s Hrvatskom i na indikativnom datumu članstva, piše list.

Hrvatska želi da uđe u EU od 1. januara 2013. kako bi od početka te godine mogla koristiti strukturne fondove EU koji su znatno veći od sadašnjih pretpristupnih.

Bonus video: