U NAJAVI CENTAR

Akcija "Balkanski ratnik" pokazala da je saradnja policija regiona uspješna

U akciji "Balkanski ratnik" je u Atlantskom okeanu zaplijenjeno 2,17 kilograma kokaina, na oko 25 kilometara od Montevidea.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 14:31h

Policijska saradnja zemalja zapadnog Balkana veoma je uspješna, što pokazuje i međunarodna policijska operacija "Balkanski ratnik", složili su se učesnici dvodnevnog sastanka komesara policija balkanskih država na Brdu kod Kranja.

Glavne teme razgovora policijskih komesara tokom sastanaka su borba protiv terorizma, sajber kriminala i trgovine ljudima i narkoticima, a biće razmatrano i osnivanje zajedničkog centra policijske saradnje i zajedničkog tima istražitelja.

U akciji "Balkanski ratnik" 2009. godine je u Atlantskom okeanu zaplijenjeno 2,17 kilograma kokaina, na oko 25 kilometara od Montevidea, u urugvajskoj luci Santa Lucija.

U toj akciji i kasnije uhapšen je veliki broj osumnjičenih za međunarodni švec droge, a Darko Šarić iz Pljevalja, koji se takođe smatra jednim od narko-bosova, još je u bjekstvu.

Direktor srpske policije Milorad Veljović je pohvalio policijsku saradnju u regionu, istakavši da je to jedini način za borbu protiv organizovanog kriminala, koji ne poznaje granice.

"Operacija "Balkanski ratnik" pokazala je istinsku saradnju srpskih, slovenačkih i hrvatskih policijskih snaga", rekao je Veljović.

Slovenački komesar policije Janko Gorsek je kazao da je tokom posljednje godine saradnja na zapadnom Balkanu intezivirana i da su "policijski komesari dostigli nivo saradnje koji se zasniva na potpunom poverenju".

Gorsek je rekao da operacija "Balkanski ratnik" pokazuje da i najgore vrste zločina mogu biti suzbijene, izrazivši nadu da će biti još sličnih projekata.

On je naglasio da je slovenačkoj i srpskoj policiji, kao i drugim policijskim snagama u regionu, potrebna strategija u suzbijanju trgovine kokainom.

Policijskim komesarima iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije obratila se slovenačka ministarka unutrašnjih poslova Katarina Kresal, koja je istakla "spektakularnu operaciju 'Balkanski ratnik'", podsećajući da je suđenje uhapšenima u toj akciji počelo prošle sedmice.