Haški tribunal demantuje navode o odšteti Šešelju

Šešelj je najavio da će tražiti 10 miliona eura i zaprijetio da će u Njujorku podneti tužbu protiv UN i pokrenuti građanske parnice protiv pojedinih haških sudija i tužilaca.
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2011. 17:06h

Haški tribunal demantovao je navode pojedinih medija iz BiH da bi optuženi lider radikala Vojislav Šešelj mogao da dobije pet miliona eura odštete, prenose Novosti.rs

Portparol Tribunala Nerma Jelačić kaže da je Žalbeno vijeće odbilo zahtev Sekretarijata koji je tražio da to vijeće poništi odluku pretresnog vijeća koje mu je naložilo da Šešeljevim pravnim savjetnicima dostavi 50 odsto od finansijskih sredstava iz fonda za finansiranje optuženih koji nemaju novca za svoju odbranu.

"Sve isplate Vojislavu Šešelju na osnovu ove odluke biće striktno ograničene na visinu naknade određene za optužene koji se sami brane" objašnjava Jelačićeva.

"Ova odluka nije ni na koji način u vezi sa finansijskim zahtjevima za odštetu koje je u sudnici izrekao optuženi Šešelj tokom njegovog podneska po članu 98 bis.

Sarajevo-x.com: Šešelju 5 miliona eura odštete

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, optužen u Hagu za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, mogao bi na ime odštete dobiti pet miliona eura, tvrdi portal Sarajevo-x.com, pozivajući se na dobro obavještene izvore.

Šešelj je, navodi sarajevski portal, uz zahtjev za oslobađanje koji je nedavno odbijen, nakon čega je suđenje za ratne zločine nastavljeno, tražio i da mu se isplati odšteta od 10 miliona eura na ime troškova koje je imao tokom osam godina, koliko je već u Hagu.

Prema informacijama sarajevskog portala, Žalbeno vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev Sekretarijata suda u Hagu da mu se tražena sredstva ne odobre pa će mu, prema odluci Žalbenog vijeća, biti odobreni troškovi odbrane u iznosu od 50 posto od zahtjevanog, a suma bi trebalo da mu bude isplaćena retroaktivno.

Kako je Šešelj tražio odštetu od deset miliona eura, isplaćeni iznos će najverovatnije biti pet miliona eura, mada se ne navodi u kom periodu i kada.

Šešelj je najavio da će tražiti 10 miliona eura i zaprijetio da će u Njujorku podneti tužbu protiv UN i pokrenuti građanske parnice protiv pojedinih haških sudija i tužilaca.

Mnoge od njih je, inače, vrlo vulgarno izvrjeđao u nekoliko svojih knjiga, objavljenih tokom njegovog boravka u pritvorskoj jedinici u Ševeningenu.

Bonus video: