Jeremić: Crnogorci su nam istinska braća, a Srbi su diskriminisani

Srbi čine 35 odsto stanovništva, a samo ih je šet odsto u državnoj upravi što je neprihvatljiva diskrimacija, rekao je Jeremić
51 pregleda 0 komentar(a)
Vuk Jeremić, Foto: Rojters
Vuk Jeremić, Foto: Rojters
Ažurirano: 12.05.2011. 13:25h

U depeši objavljenoj na Vikiliksu 11.maja o prvom susretu tada nove ambasadorke Meri Vorlik sa ministra spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem detaljno se prepričava njihov razgovor, uz opasku da je srpski ministar, protivno protokolu i tradiciji, prvi susret sa ambasadorkom SAD organizovao u vrlo posjećenom restoranu "Madera" u centru Beograda, što, pored drugog, govori i da on želi da u javnosti bude viđen kao prijatelj SAD.

Govoreći o Crnoj Gori, Jeremić Crnogorce naziva "istinskom braćom", ali smatra da su Srbi ozbiljno diskriminisani pri zapošljavanju.

Srbi čine 35 odsto stanovništva, a samo ih je šet odsto u državnoj upravi što je neprihvatljiva diskrimacija, rekao je Jeremić.

Naveo je takođe da borba protiv organizovanog kriminala u Crnoj Gori ugrožava stabilnost Srbije.

Kada je riječ o Kosovu, Jeremić je, kako se navodi u depeši, prenio stav da će Beograd tragati za rješenjem koje je "manje ponižvajuće" za Srbiju, što podrazumeva i nastavak insistiranja da Kosovo može da učestvuje na međunarodnim forumirma samo zajedno sa predstavnikom UN.

Govoreći o Hrvatskoj, navodi se u depeši, Jeremić se složio da izbor Ive Josipovića za predsjednika pruža nove mogućnosti za angažovanje na rješavanju teških pitanja, ali uz očekivanje da Hrvatska treba da prizna da je počinila etničko čišćenje u Krajini, jer, se "samo tako može objasniti egzodus 250.000 Srba".

Bonus video: