Umro jedan od veterana koji štrajkuju zbog presude Gotovini

Gotovina i Markač osuđeni su za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.05.2011. 19:36h

Stjepan Bošnjak, jedan od ratnih veterana koji je štrajkovao glađu zbog presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, preminuo je u bolnici u Šibeniku, javlja Blic.

Nakon što je ova vijest stigla do Trga bana Jelačića u Zagrebu, gdje grupa njegovih saboraca i dalje protestuje, pozlilo je Branimiru Deliću i Mariju Biberu koji su prebačeni u bolnicu.

Haški tribunal osudio je 15. aprila hrvatske generale Anta Gotovinu i Mladena Markača na 24, odnosno 18 godina

Ratni veterani koji štrajkuju glađu na Trgu bana Jelačića sastali su se sa predsjednikom udruženja ratnih veterana HVIDR Josipom Đakićem, koji je pokušao da ih uvjeri da prekinu štrajk. On je rekao novinarima da štrajkačima najviše smeta sudska odluka o "udruženom zločinačkom poduhvatu".

"Obećao sam im da će biti učinjeno sve što je moguće da se u žalbenom postupku otkloni ova optužba protiv Hrvatske, generala i tadašnjeg političkog vrha", rekao je Đakić.

Haški tribunal osudio je 15. aprila hrvatske generale Anta Gotovinu i Mladena Markača na 24, odnosno 18 godina zatvora zbog progona srpskog stanovništva iz Kninske krajine tokom i poslije akcije "Oluja" u ljeto i jesen 1995. godine.

Gotovina i Markač osuđeni su za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem trajnog uklanjanja srpske populacije iz Republike Srpske Krajine.

Bonus video: