Opozicija tvrdi da je pobijedila u Tirani

Predsjednik Socijalističke partije Edi Rama tvrdi da je pobijedio u Tirani, gdje se po četvrti put kandidovao za granačelnika, prenosi AFP.
0 komentar(a)
izbori u albaniji, Foto: Tanjug.rs
izbori u albaniji, Foto: Tanjug.rs
Ažurirano: 09.05.2011. 11:09h

Pobjednik lokalnih izbora u Albaniji trebalo bi da bude poznat kasnije danas, mada je odnos snaga, prema posljednjim procjenama, izjednačen između vladajuće koalicije i opozicionih partija.

Predsjednik Socijalističke partije Edi Rama tvrdi, međutim, da je pobijedio u Tirani, gdje se po četvrti put kandidovao za granačelnika, prenosi AFP.

"Naša pobjeda u Tirani je jasna. Mi treba da vidimo još rezultate u drugim mjestima u Albaniji", prenijela je agencija njegovu izjavu.

Prema anketama koje su napravljene sinoć među biračima ispada da je u Tirani pobijedila koalicija koju predvodi vladajuća Demokratska partija. Njen kandidat Ljuljzim Baša, doskorašnji ministar unutrašnjih poslova navodno je dobio 58 odsto glasova.

Prema lokalnim medijima na jučerašnjim izborima zabilježeno je nekoliko incidenata, kao i slučajava kada su muškarci glasali umesto ženskih članova svojih familija. Prema prvim ocjenama, izbori su protekli mnogo mirnije nego ranije. Od pada komunizma prije 20 godina svi dosadašnji izbori u Albaniji su održani u napetoj atmosferi, mnogim neregularnostima i međusobnim optuživanjima političkih partija.

Lokalni izbori su izazvali veliku pažnju u Briselu, što potvrđuje i to što je jučerašnje glasanje pratilo više od 500 međunarodnih posmatrača. Tokom ovog mjeseca Tiranu će, kako je već najavljeno, posjetiti visoka delegacija Evropske unije.

Bonus video: