Rusija neće podržati Inckov izveštaj o RS

Ruski ambasador u BiH izjavio je da je iznenađen što uz redovni izveštaj, koji će u ponedjeljak visoki predstavnik Valentin Incko podnijeti Savjetu bezbjednosti UN, postoji i poseban, koji se odnosi na Republiku Srpsku i referendum.
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2011. 11:09h

Aleksandar Bocan-Harčenko je dodao da mišljenje Rusije kao stalnog člana Savjeta Bezbjednosti ima posebnu težinu, jer ona neće podržati takav izvještaj.

"Mislim da je ovo pokušaj da se stvori slika i jedno mišljenje u Savjetu Bezbjednosti da je u RS najveći problem, s ciljem destabilizacije BiH. Moja ocjena je da se pokušava usmjeriti pažnja samo na Republiku Srpsku, kao da nema drugih problema, a mi znamo da ima ozbiljnijih problema u Federaciji BiH", kazao je Bocan-Harčenko u intervjuu Radio-televiziji Republike Srpske.

Mi smo zabrinuti zbog položaja hrvatskog naroda i ozbiljan je problem što nema institucija na nivou BiH. Stvara se slika da je sve u redu, osim u RS, rekao je Bocan-Harčenko.

On je istakao da nije najozbiljniji problem u BiH referendum u RS. Rusija je zabirnuta što osam mjeseci od izbora BiH nema još uvijek formiran Savjet ministara, a nema ni izgleda da će to biti u skoro vrijeme.

Ruski ambasador je ponovio da se mišljenje Rusije u vezi referendumom u RS razlikuje od drugih u Savjetu za primjenu mira u BiH.

"Za nas to nije antidejtonsko i nema pravnog osnova za korišćenje bonskih ovlaštenja", kazao je Bocan-Harčenko.

On je kazao da "Rusija smatra da odluka Narodne skupštine RS ne krši Dejtonski sporazum i nema pravnog temelja za bonska ovlašćenja".

"Stvar je dosta jednostavna, ako postoji mišljenje da se krši Dejtonski sporazum, onda bi svako mogao da nađe tačku, stav, pasus gdje piše tačno šta to krši odluka Narodne skupštine RS - takve tačke nema. Drugi smatraju da ima kršenja 'duha' Dejtona, nekih aneksa. To je dosta opšta priča, ali nema pravih dokaza o kršenju Dejtona", rekao je Bocan-Harčenko.

On je istakao da sadašnja situacija ne zahtijeva upotrebu bonskih ovlašćenja, te da Rusija smatra da njihovo korišćenje treba zabraniti.

"Ako visoki predstavnik iskoristi bonska ovlašćenja to neće smanjiti postojeće tenzije, nego će ih produbiti. Dodatnih sedam dana koje je PIC dao su izgovor. Lično mislim da postoji namjera da se dobije podrška iz Savjeta Bezbjednosti. Smatram da takve podrške neće biti, jer je generalni stav Rusije da smo protiv bonskih ovlaštenja", rekao je Bocan-Harčenko.

Bonus video: