Sjutrašnji izbori test zrelosti za Albaniju

Građani Albanije sjutra biraju lokalne vlasti na izborima koji se održavaju u veoma napetoj atmosferi obilježenoj incidentima i napadima.
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2011. 09:25h

Albanci sjutra biraju gradonačelnike i gradske vlasti u 384 opštine na izborima koje će pratiti više od 5.300 posmatrača, uključujući i delegaciju Evropskog parlamenta.

Glavne albanske stranke registrovale su dvije koalicije - "Alijansu za budućnost", predvođenu opozicionom Socijalističkom partijom, i "Alijansu za građane", predvođenu Demokratskom partijom premijera Saljija Beriše.

Sjutra se bira i gradonačelnik Tirane. Lider opozicionih socijalista i sadašnji gradonačelnik Edi Rama pokušaće da osvoji novi mandat, a njegov glavni protivkandidat je bivši ministar unutrašnjih poslova Luljzim Baša.

Izbori se održavaju u napetoj situaciji, a jednomjesečna predizborna kampanja obilježena je nasiljem. Više kandidata je pretučeno ili su bili meta napada eksplozivnim napravama koje su im podmetane u kuće i vozila.

Posljednji takav napad dogodio se samo tri dana uoči izbora kada je povrijeđen kandidat za predsjednika opštine Kukeš Astrit Cengu.

Politički život u Albaniji blokiran je od parlamentarnih izbora u junu 2009. godine, a oštra kriza koja još traje, nastala je poslije nasilnih antivladinih demonstracija 21. januara u Tirani u kojima je četvoro ljudi poginulo a više njih povrijeđeno.

Kako navodi agencija Frans pres, međunarodna zajednica smatra sjutrašnje izbore ispitom zrelosti za Albaniju i njen put ka Evropskoj uniji.

Bonus video: