TO JE NEMOGUĆE

Bogdanović: Kosovo niti ima pravo niti može dobiti bilo kakvu imovinu na teritoriji SFRJ

To je još jedan alibi kosovskih vlasti kako bi odgovorili na kritike opozicije u vezi sa pregovorima sa Beogradom...
0 komentar(a)
Goran Bogdanović, Foto: Novosti.rs
Goran Bogdanović, Foto: Novosti.rs
Ažurirano: 28.04.2011. 08:26h

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanić ocijenio je danas da zahtjev Prištine za povraćaj imovine od bivših jugoslovenskih republika predstavlja, ustvari, odgovor kosovskih zvaničnika na pritisak opozicije zbog početka pregovora sa zvaničnim Beogradom.

Prištinski zvaničnici najavili su nedavno da će kosovska vlada zatražiti povraćaj imovine 172 preduzeća sa Kosova od bivših jugoslovenskih republika, a Bogdanović je u izjavi za Radio-televiziju Srbije te navode doveo u vezu sa aktuelim pregovorima Beograda i Prištine u Briselu.

"To je još jedan alibi kosovskih vlasti kako bi odgovorili na kritike opozicije u vezi sa pregovorima sa Beogradom, jer je očigledno da Prištini nije stalo do pregovora kao što je očigledno da će se morati razgovarati i o statusu", kazao je Bogdanović.

Bogdanović je taj zahtjev Prištine ocijenio kao iznenađenje i ukazao na to da Kosovo, kako je naveo, "niti ima pravo niti može dobiti bilo kakvu imovinu na teritoriji SFRJ".

"Kosovo je u vrijeme potpisivanja sporazuma o sukcesiji bivših jugoslovenskih republika, 2001. godine, bila autonomna pokrajina i to je jedan od razloga zašto ne može učestvovati u sukcesiji. Srbija je u posljednjih 30 godina u Kosovo i Metohiju uložila 30 milijardi dolara i ne vidim odakle je takozvana republika Kosovo mogla da dobije taj novac i investira širom Jugoslavije", kazao je Bogdanović.

Bogdanović se još jednom zapitao kakvu bi imovinu Kosovo moglo da ima u Srbiji i Crnoj Gori i naveo da je Srbija dnevno ulagala više od milion dolara u tu pokrajinu za izgradnju infrastrukture i industrije.

"Apsolutno je nemoguće da dobiju tu imovinu, jer im ta imovina ne pripada. Sve što se ulagalo na prostoru Kosova i Metohije ulagala je Srbija i to ogroman novac. Kosovski zvaničnici su uvijek izbjegavali razgovor o imovini Srbije na Kosovu. Ne možemo prihvatiti da ta preduzeća i fabrike budu otuđene i da nemamo ništa s njima.", dodao je Bogdanović.

Ministar za Kosovo i Metohiju prokomentarisao je i odnos Beograda prema mogućnoj podjeli te južne srpske pokrajine i kazao da se ta tema "pominje dugi period unazad".

"Srbija nije za podjelu, ali smo, ako se ukaže prilika, i o toj temi spremni da razgovoramo jer bismo upravo tu pokazali pragmatičnost i konstruktivnost u dolasku do rješenja koje će dugoročno riješiti problem življenja na Kosovu i Metohiji", kazao je Bogdanović i najavio da će se Srbija boriti za očuvanje južne pokrajine u svom sastavu dok god je na snazi aktuelni ustav.