Tužilaštvo BiH podnosi tužbe protiv hrvatskih generala?

Oficiri, izuzev Gotovine koji se nalazi u pritvoru Haškog tribunala, diskretno su upozoreni da ne odlaze u Bosnu i Hercegovinu, jer bi mogli da budu uhapšeni.
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2011. 17:07h

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uskoro bi moglo da podigne optužnice protiv više visokih oficira Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u operacijama "Maestral" i "Južni potez", koje su izvedene 1995. godine, piše splitska Slobodna Dalmacija.

Policija Republike Srpske dostavila je Tužilaštvu BiH prijave protiv bivših hrvatskih oficira, a na spisku se, između ostalih, nalaze generali Ante Gotovina, Rahim Ademi, Damir Krstičević, Miljenko Filipović, Ljubo Ćesić Rojs, Stanko Sopta, Zlatan Mijo Jelić i Željko Glasnović.

Slobodna Dalmacija navodi da su svi oficiri, izuzev Gotovine koji se nalazi u pritvoru Haškog tribunala, diskretno upozoreni da ne odlaze u Bosnu i Hercegovinu, jer bi mogli da budu uhapšeni.

"Prema nezvaničnim informacijama, optužnice bi mogle da budu objavljene već ovih dana, a odmah će biti raspisane i potjernice", piše list.

Predstavnica za štampu Tužilaštva BiH Selma Hećimović potvrdila je za Slobodnu Dalmaciju da Tužilaštvo, po krivičnim prijavama policije Republike Srpske, sprovodi istragu protiv grupe hrvatskih oficira i dodala da za njima u ovom trenutku nije raspisana potjernica.

Bonus video: