Ispunjeni uslovi za izručenje Vučurevića i BiH i Hrvatskoj

Konačnu odluku o tome da li će i kojoj državi biti izručen donijeće ministarka pravde Snežana Malović
0 komentar(a)
Vučerević, Foto: Sutra.ba
Vučerević, Foto: Sutra.ba
Ažurirano: 21.04.2011. 14:47h

Viši sud u Šapcu odlučio je da su ispunjeni uslovi za izručenje ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića i Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, i produžilo mu ekstradicioni pritvor za još dva mjeseca, izjavio je Tanjugu portparol suda Slobodan Velisavljević.

Na ove odluke Vučurevićeva odbana ima pravo da uloži žalbu Apelacinom sudu u Beogradu, a konačnu odluku o tome da li će i kojoj državi biti izručen donijeće ministarka pravde Snežana Malović, rekao je Velisavljević.

Odlučujući o zahtjevima za izručenje Vučurevića, sud je utvrdio da krivična djela zbog kojih se izručenje traži predstavljaju krivična djela i po našem zakonu, da se zbog njih u našoj državi ne vodi krivični postupak, kao i da Vučurević nije srpski državlajnin, navodi se u saopštenju Višeg suda u Šabcu.

Sud je, takođe, imao u vidu da krivična djela zbog kojih je tražen nisu izvršena na teritoriji Srbije, i da ima dovoljno dokaza za postojanje osnovane sumnje da je ucnio navedena djela.

U skladu sa Evropskom konvencijom o ekstradiciji

Stoga je zaključio da su ispunjene pretpostavke za izručenje predviđene Evropskom konvencijom o ekstradiciji, kao i zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i to povodom oba zahtjeva i bosanskog i hrvatskog, navodi se u saopštenju.

Protiv Vučurevića je, takođe, donijeto rješenje o produženju pritvora za još dva mjeseca.

Ekstradicioni pritvor može trajati najduže do izvršenja odluke o izručenju, budući da se radi o osobi koja je uhapšena po međunarodnoj poternici i čije bi puštanje na slobodu moglo da ometa postupak odlučivanja ili sprovođenja izršenja, navodi se u saopštenju.

Vučerević je uhapšen 4. aprila na graničnom prelazu Karakaj u Malom Zvorniku, na osnovu poternice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zločina počinjenih tokom artiljerijskog gađanja Dubrovnika.

Ministarstvo pravde BiH zatražilo je izručenje Vučurevića jer se protiv njega vodi istraga zbog ratnih zločina u Trebinju.

Vučurević ima državljanstvo Bosne i Hercegovine, a 2008. podnio je Konzulatu Srbije u BiH zahtjev za dobijanje srpskog državljanstva koje nije dobio, a Hrvatskoj odnosno BiH bi mogao biti izručen u skladu sa odredbama Evropske konvencije o ekstradiciji.

Hrvatsko tužilaštvo podiglo je 2008. godine optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civila na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i istorijskih spomenika između 1991. i 1995. godine.

Bonus video: