Hrvatska na 5 koraka od članstva u Evropskoj Uniji

Premijerka Jadranka Kosor je na vanrednoj konferenciji za novinare ponovila da vjeruje u kraj juna kao datum završetka pregovora.
0 komentar(a)
Hrvatska, EU, zastava, Foto: Htv.hr
Hrvatska, EU, zastava, Foto: Htv.hr
Ažurirano: 20.04.2011. 09:11h

Zatvaranjem dva poglavlja - Poljoprivreda i ruralni razvoj i Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata - Hrvatska je u utorak zatvorila 30 od ukupno 35 poglavlja u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji.

Kako javlja Radio Slobodna Evropa, do kraja pregovora preostaje da zatvori još pet poglavlja - Tržišna konukrencija, Ribarstvo, Pravosuđe i temeljna prava, Finansijske i budžetske odredbe, kao i Ostala pitanja. Poglavlje Ostala pitanja je tehničko i o njemu se ne vode pregovori.

U poglavlju Ribarstvo već je sve dogovoreno pa će i ono vrlo brzo biti zatvoreno. Kako se navodi, moguć završetak pregovora je u junu, a poglavlje o finansijama otvara se i zatvara isti dan kada se dobije datum završetka pregovora.

Za kraj pregovora ostaju dva najteža poglavlja - Tržišna konkurentnost i Pravosuđe i temeljna prava.

Ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Gordan Jandroković je posle briselskog sastanka izrazio zadovoljstvo što su zatvorena dva vrlo zahtjevna poglavlja.

Premijerka Jadranka Kosor je na vanrednoj konferenciji za novinare ponovila da vjeruje u kraj juna kao datum završetka pregovora.

"Mi i dalje vjerujemo da je to moguće, i sigurna sam da su ovo sada zadnji metri, a vjerujem da će uskoro doći i vrijeme kada ćemo moći reći da brojimo i zadnje centimetre u pregovorima za ulazak Hrvatske u Evropsku uniju", izjavila je Kosor.

Bonus video: