IZJEDNAČAVANJE PRAVA

Formiran Hrvatski narodni sabor, Hrvati traže enitet u BiH

Za poteze na zasjedanju HNS-a učesnici imaju podršku hrvatskog predsjednika Iva Josipovića i predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor.
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2011. 19:52h

Hrvatski narodni sabor u Bosni i Hercegovini ponovo je uspostavljen u Mostaru, a blizu 500 izabranih hrvatskih funkcionera zatražilo je izjednačavanje prava Hrvata s pravima druga dva naroda u BiH i podjelu zemlje na najmanje tri poluautonomna regiona.

Učesnici su najavili da neće priznati uspostavljenu vlast u Federaciji BiH, koju je bez najvećih hrvatskih stranaka uspostavila Socijademokratska partija (SDP) BiH i zatražili ustavne promjene kojima bi se izjednačila prava Hrvata s pravima druga dva naroda - Srba i Bošnjaka, prenijela je Hina.

Lideri Hrvata u BiH zatražili su da se formira najmanje jedan entitet sa hrvatskom većinom sa sedištem u Mostaru.

Za predsjednika predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) izabran je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, dok je predsjednik HDZ-a 1991. Božo Ljubić izabran za predsjednika Glavnog vijeća, političkog i operativnog tijela HNS-a, koje će koordinirati politiku na svim područjima gdje u BiH žive Hrvati.

Na zasjedanju je jednoglasno prihvaćena politička rezolucija u kojoj se osuđuje uspostavljanje vlasti u Federaciji BiH bez većinske političke volje Hrvata u toj zemlji i traži reforma ustava i izbornog zakona kako bi Hrvati mogli samostalno da biraju svoje predstavnike.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da su sve odluke na saboru donesene u skladu s ustavom i zakonima BiH i da neće pribjegavati nikakvim nezakonitim potezima.

On je napomenuo da za poteze na zasjedanju HNS-a učesnici imaju podršku hrvatskog predsjednika Iva Josipovića i predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor.

Preporučujemo za Vas