Hrvatski desničari pokrenuli peticiju za prekid pregovora s EU

Desničarska Hrvatska stranka prava (HSP) počela je danas u podne da u centrima županija prikuplja potpise građana za peticiju u kojoj traži prekid pregovora Hrvatske s EU do raspisivanja parlamentarnih izbora.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2011. 13:36h

Glavni zahtjev je stopiranje krivičnog gonjenja hrvatskih veterana zbog ratnih zločina i puštanje iz zatvora svih koji su do sada procesuirani u Hrvatakoj.

Pravaši traže i ukidanje zakona o amnestiji i reviziju njegove primjene, kao i podizanje optužnica protiv odgovornih u Srbiji zbog zatvaranja Hrvata u koncentracione logore.

Među zahtjevima su i povlačenje ambasadora iz zemalja članica EU na hitne konsultacije u hrvatskoj vladi, održavanje hitnog sastanka premijera s ambasadorima članica EU akreditovanih u Zagrebu, zahtjev za održavanje hitne sjednice Savjeta bezbjednosti UN na kome bi se razjasnio karakter akcija Bljesak i Oluja.

Zahtjeva se i osnivanje saborske istražne komisije zbog utvrđivanja odgovornosti i, kako tvrde, nezakonite predaje transkripata Brionskih razgovora.

U HSP-u ističu da su se na peticiju odlučili zbog najnovijih događaja vezanih za "sramotne drakonske kazne" generalima Anti Gotovini na 24 i Mladenu Markaču na 18 godina zatvora.

"Te presude ugrozile su suverenitet i ustavni poredak Hrvatske", tvrde u HSP.

"Vladina najavljena diplomatska inicijativa nakon završetka cijelog procesa je zakašnjela", izjavio je šef HSP-a Danijel Srb, ističući da je osnovni problem "što je hrvatska naivna politika saradnje s Haškim sudom u potpunosti neuspjela".

"To je šamar - hrvatska politika je pala na ispitu", rekao je Srb.

Bonus video: