U Srbiji žele da slijede primjer Crne Gore u borbi protiv korupcije

"Bilo bi sjajno da slijedimo primjer Crne Gore, čiji je premijer Igor Lukšić predložio zakon kojim se zabranjuje poslanicima da zauzimaju upravljačka mjesta u javnim institucijama"
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2011. 09:16h

Stranačkim funkcionerima, poslanicima i ministrima treba zabraniti bilo kakva upravljačka prava, direktorska mjesta, članstvo u upravnim i nadzornim odborima javnih preduzeća, izjavila je sudija član Savjeta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić.

Ona je rekla da je "najbolji, ali ne i dovoljan način da se donese zakon kojim im se to direktno zabranjuje".

I pored zahtjeva EU da država do 2011. izađe iz javnih preduzeća, ne postoji nikakav koncept kako to da se uradi, niti stranke pokazuju želju da se odreknu bogatog resursa radnih mjesta za svoje kadrove. Ne postoji nijedan direktor javnog preduzeća, agencije ili direkcije koji nije član neke od vladajućih stranaka.

"Bilo bi sjajno da slijedimo primjer Crne Gore, čiji je premijer Igor Lukšić predložio zakon kojim se zabranjuje poslanicima da zauzimaju upravljačka mjesta u javnim institucijama. Uz to bi trebalo zakonski obavezati javna preduzeća da menadžerska mjesta mogu dobiti samo stručni ljudi, i to iz oblasti delatnosti preduzeća. Mediji mogu da izvrše pritisak na vlast da to uradi", rekla je sudija Vasilić.

Zlatko Minić iz Agencije za borbu protiv korupcije podsjeća da je Zakonom o Agenciji zabranjeno da poslanici obavljaju još neku javnu funkciju, ali da su sami poslanici amandmanom sebi ostavili mogućnost da do kraja mandata zadrže brojne funkcije u javnim preduzećima ili drugim budžetskim ustanovama.

Ustavni sud već osam mjeseci ne donosi odluku da li je amandman ustavan ili ne.

"Političari su postigli svoj cilj i ostaće na svim funkcijama do kraja mandata... Važan princip antikorupcije jeste povjerenje građana u javne institucije, a ako se u javna preduzeća biraju partijski kadrovi, gubi se povjerenje građana", rekao je Minić.

Bonus video: