Simović: Ćuruviju je ubio Miki Kurak iz državne bezbjednosti

"Nisam pitao Legiju ko je taj s kojim je pričao. Kasnije sam video fotografije Mikija Kurka u novinama i prepoznao ga. On je osoba za koju je Legija rekao da je ubio Ćuruviju"
296 pregleda 0 komentar(a)
Miki Kurak, Foto: Blic
Miki Kurak, Foto: Blic
Ažurirano: 12.04.2011. 10:58h

Slavka Ćuruviju, vlasnika “Dnevnog Telegrafa” i “Evropljanina“, prema posrednim saznanjima Miloša Simovića, ubio je Miroslav - Miki Kurak, pripadnik nekadašnjeg Resora državne bezbjednosti, koji se već nekoliko godina u Tanzaniji bavi lovom na divljač, ekskluzivno saznaje “Blic”.

Simović, pripadnik zemunskog klana koji je uhapšen u junu prošle godine, izjavio je u pretkrivičnom postupku za ubistvo Ćuruvije da nema direktnih saznanja o zločinu, koji je izvršen na Uskrs 1999. godine.

"Mjesec dana posle ubistva Ćuruvije, sa Miloradom Ulemekom Legijom sam bio u diskoteci. Legiji je tada prišao jedan muškarac, koga sam vidio prvi put, nisam znao ko je.

Njih dvojica su razgovarali nekoliko minuta, vidjelo se da se poznaju odranije, popili su piće i taj muškarac je otišao, a Legija se okrenuo ka meni i rekao: ”Ovaj je ubio Ćuruviju”" svjedočio je Simović, pripadnik zemunskog klana koji je uhapšen u junu prošle godine.

Na saslušanju je Simović izjavio i da mu Legija nikada nije rekao ime osobe s kojom je pričao.

"Nisam pitao Legiju ko je taj s kojim je pričao. Kasnije sam video fotografije Mikija Kurka u novinama i prepoznao ga. On je osoba za koju je Legija rekao da je ubio Ćuruviju" svjedočio je Simović.

Saznanja samo posredna

Iskaz ovog Zemunca, međutim, nije doveo do bitnog pomaka kojim bi istraga konačno razotkrila izvršioce, organizatore i nalogodavce ubistva Ćuruvije.

Simovićeva saznanja su posredna i od koristi bi mogla da budu samo ukoliko ih neki drugi svjedok potkrijepi dokazima. Dokaza za ove tvrdnje, međutim, nema.

Glavna tužiteljka Srbije Zagorka Dolovac juče je za “Blic” izjavila da je Miloš Simović saslušan u pretkrivičnom postupku, da postoji određeni pomak, da je obezbjeđen veliki broj dokaza, kao i da je saslušano više od stotinu svedoka, među kojima su i nekadašnji pripadnici Devete uprave RDB.

Dolovac je navela da postoje indicije da je za zločin odgovorna tajna služba i obećala da, uprkos nekvalitetno urađenom uviđaju i skrivanju dokaza, ubistvo Ćuruvije neće ostati neriješeno.

Miroslav Kurak je zbog ispitivanja oko ubistva Ćuruvije bio hapšen u vreme akcije “Sablja”, ali je pušten dva mjeseca kasnije, bez ijedne optužbe koja bi ga dovela u vezu sa zločinom.

Šešelj prvi iznio tu sumnju

Njega je kao operativca RDB prvi u vezu sa ubistvom Ćuruviju doveo lider radikala Vojislav Šešelj, a u istrazi su pojedini svedoci tvrdili da su Kurka i njegovog kolegu iz RDB Ratka Romića vidjeli u blizini mjesta ubistva, neposredno pre zločina.

Kasnijim analizama, ovi navodi su se pokazali tačnim.

Vještačenjem podataka sa baznih stanica za mobilne telefone utvrđeno je prisustvo ove dvojice pripadnika Službe u blizini Svetogorske ulice u vreme Ćuruvijinog ubistva.

Njih dvojica su, navodno, bili u “golfu” koji se ispred zgrade u kojoj je Ćuruvija stanovao pojavio, nakon što je pripadnicima Službe koji su pratili vlasnika “Telegrafa” iz centrala beogradskog centra RDB naređeno da se hitno povuku.

Kurak je u međuvremenu iz Srbije otputovao u Tanzaniju, gdje je započeo posao organizovanja lova na afričku krupnu divljač.

Bonus video: