Predsjednicu Kosova predložio američki ambasador

Pacoli je ispričao da je ambasador Del bio veoma nervozan i oštar u zahtjevima, i Mustafi i Tačiju rekao da ne "potcjenjuju" njegov predlog.
0 komentar(a)
Jahjaga, Foto: Beta/AP
Jahjaga, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.04.2011. 09:31h

Predlog za izbor Atifete Jahjaga za predsjednicu Kosova je potekao od američkog ambasadora u Prištini Kristofera Dela, izjavio je lider Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli za dnevnik Koha Ditore.To se dogodilo u rezidenciji ambasadora Dela gdje su gosti bili dvojica lidera najvećih politčkih partija (Demokratske partije Kosova Hašim Tači i Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa) i Pacoli, koji su razgovarali o postizanju sporazuma koji je u četvrtak uveče na funkciju predsjednika Kosova doveo zamjenicu generalnog direktora Policije Kosova, piše dnevnik.Pacoli je rekao da je nakon njegove odluke da povuče kandidiaturu za predsjednika Kosova Del izvukao kovertu sa imenom Jahjage i rekao da ukoliko ne prihvate taj predlog Kosovo će izgubiti jednog velikog prijatelja i američku agendu za Kosovo.Pacoli je ispričao da je ambasador Del bio veoma nervozan i oštar u zahtjevima, i Mustafi i Tačiju rekao da ne "potcjenjuju" njegov predlog.

"Kada su čuli predlog oni (Tači i Mustafa) su se međusobno pogledali. Ja sam prihvatio predlog iako za nju nikada nisam čuo. Obojica su bili zbunjeni, teško je riječima opisati njihovu reakciju", kazao je Pacoli.On je dodao da bi, da je htio, on u četvrtak ponovo bio izabran za predsjednika Kosova a ne Jahjaga, jer je imao najmanje 67 sigurnih glasova.

Međutim, želio je da pomogne da se iznađe rješenje i da se zemlja ne dovede u opasnost da se ide na nove parlamentarne izbore.

Bonus video: