Savez logoraša BiH podnio krivičnu prijavu protiv Momira Bulatovića

U Tužilaštvu BiH ističu da je ulogu najviših funkcionera Srbije i Crne Gore već ispitao Haški tribunal i da je optužio osobe za koje je smatrao da su odgovorne
0 komentar(a)
Momir BUlatović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Momir BUlatović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.04.2011. 15:08h

Savez logoraša Bosne i Hercegovine podnio je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv bivšeg predsednika Crne Gore Momira Bulatovića, kao i nekadašnjih predsjednika SRJ Dobrice Ćosića i Zorana Lilića.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirovic u izjavi sarajevskim medijima navodi da Ćosica, Lilića i Bulatovića terete da su "kao članovi Vrhovnog savjeta odbrane SRJ, uz Miloševića (Slobodana), Karadžića (Radovana) i Plavšićku (Biljanu), sudjelovali u udruženom zločinackom poduhvatu i donosili odluke u vezi s rušenjem ustavnog poretka BiH i počinjenim ratnim zločinima”.

Uz prijave podnijeto je i nekoliko zapisnika sa sjednica Vrhovnog savjeta odbrane, 500 stranica transkripata telefonskih razgovora Ćosića i Karadžića, kao i video-snimak Ćosićevih javnih istupa.

Podnijete su i prijave protiv 36 inspektora i policajaca, koji su bili zaduženi za navodne logore u kojima su bili zatočeni Bošnjaci iz Srebrenice na području Mitrova Polja (opština Aleksandrovac) i Šljivovica (opština Čajetina)”.

U Tužilaštvu BiH kažu da su primili podnesak i da će ga, kao i svaki drugi izanalizirati, ali ističu da je ulogu najviših funkcionera Srbije i Crne Gore već ispitao Haški tribunal i da je optužio osobe za koje je smatrao da su odgovorne.

"Tribunal je procesuirao ljude iz vojnog, civilnog i policijskog vrha vlasti Srbije. Te osobe su bile predmet interesa Tribunala i on je svoj stav rekao podignutim optužnicama. Teško da se može nešto novo dodati", rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

On kaže da Tužilaštvo BiH ne procesuira najviše funkcionere država, već uglavnom one koji su tokom rata imali srednji i niži nivo odgovornosti.

Bonus video: