Atifete Jahjaga kandidat za predsjednicu Kosova

Pacoli je rekao da će mandat novog predsjednika biti od 6 do 9 mjeseci, koliko je potrebno da se izvrše izmjene člana 86. Ustava Kosova kojim se reguliše način izbora predsjednika
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2011. 22:08h

Zamjenica generalnog direktora policije Kosova Atifete Jahjaga kandidat je za predsjednika Kosova, saopštio je premijer Kosova Hašim Tači, prenosi AP.

Prema Tačijevim riječima, Jahjaga je na sastanku dobila podršku svih stranaka iz vladajuće koalcije, kao i opozicionih partija.

Posrednik u dogovoru bio je američki ambasador u Prištini Kristofer Del, a sastanak je organizovan nakon što je Ustavni sud Kosova poništio izbor Bedžeta Pacolija na funkciju predsjednika Kosova, zbog toga što prilikom glasanja u skupštini nije bilo kvoruma.

Ukoliko bude izabrana, Jahjaga će predsjedničku funkciju obavljati samo šest mjeseci, do kada bi trebalo izmijeniti ustav i omogućiti da se predsjednik bira na neposrednim izborima.

Pacoli odustaje od kandidature za predsjednika Kosova

Lider Alijanse novo Kosovo i bivši predsjednik Kosova Bedžet Pacoli izjavio je da je odustao od kandidature za predsjednika Kosova čime je otvoren put dogovoru između Demokratske partije Kosova (DPK) i Demokratskog saveza Kosova (DSK) za izbor predsjednika.

Pacoli je u intervjuu za Radio-televiziju Kosovo (RTK) rekao da je njegovim posredovanjem, kao i velikim doprinosom američkog ambasadora u Prištini Kristofera Dela i šefa Međunarodne civilne kancelarije Pitera Fejta, postignut dogovor između DPK i DSK o izlazku iz sadašnje krize.

Ustavni sud Kosova odlučio je prošle sedmice da je procedura izbora kada je Pacoli bio izabran za predsjednika Kosova, bila neustavna.

Pacoli je rekao da će mandat novog predsjednika biti od šest do devet mjeseci, koliko je potrebno da se izvrše izmjene člana 86. Ustava Kosova kojim se reguliše način izbora predsjednika.

Novi predsjednik, prema Pacolijevim riječima, biće izabran neposrednim glasanjem građana Kosova.

Bonus video: