EU: Neutralno oko srpskih spomen medalja za rat 90-ih

"Mi smatramo da je na srpskome društvu da o tome raspravlja, a razumijemo da je vrlo jasno rečeno da ratni zločinci ne mogu biti odlikovani", rekla je Batler
0 komentar(a)

Evropska komisija neutralno je reagovala na iz Beograda najavljenu dodjelu spomen medalja pripadnicima bivše JNA za učestvovanje u ratovima 90-ih na području bivše Jugoslavije, današnje Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ocijenivši to kao vojno, a ne kao političko pitanje.

Najava dodjele spomen medalja negativno je primljena u Hrvatskoj i dijelu BiH, jer je razdoblje za koje se medalje dodjeljuju bilo obilježeno najžešćim sukobima u Hrvatskoj, i početku rata u BiH.

Na novinarsko pitanje "da li Evrospka komisija misli da taj gest pridonosi pomirenju u regionu, i dobrosusjedskim odnosima, za koje je Srbija u zadnje vrijeme nekoliko puta pohvaljivana od strane Evorpske komisije, " portparol komesara za proširenje Nataša Batler odgovorila je:

"Podsjećam vas da nije na Evropskoj komisiji komentarisanje pitanja koja spadaju u domenu odbrane i u vojna pitanja, ali smo primili znanju praksu da srpske vlasti dodjeljuju vojne komemorativne medalje svojim vojnicima."

"Kao i drugdje, medalje se dodjeljuju na osnovu dugogodišnjeg staža u vojsci, povodom jubileja, ili učestvovanja u mirovnim operacijama."

" U ovom konkretnom slučaju ne možemo komentarisati povod davanja medalja, koje su predviđene jednom regulativom Srbije iz 2010.godine."

"Mi smatramo da je na srpskome društvu da o tome raspravlja, a razumijemo da je vrlo jasno rečeno da ratni zločinci ne mogu biti odlikovani", rekla je portparol komesara Filea, Batler, u odgovoru na jedno novinarsko pitanje na dnevnoj pres konferenciji.

Dodijeliti medalje onima koji su to zaslužili

Prema nezvaničnim informacijama iz srpskih diplomatskih krugova, razlog dodjele medalja je u tome da Vojska Srbije naslijeđuje tradiciju JNA, pa smatraju logičnim dodijeliti medalje onima koji su to zaslužili. Maj 1992. godine, kad se stvara SRJ, uzima se kao dan kad je prestala postojati SFRJ.

Državni sekretar Ministarstva odbrane Srbije, Igor Jovičić, konstatovao je da će "vojne spomen-medalje dobiti pripadnici Vojske Srbije koji su svoju dužnost obavljali časno i profesionalno"

Dana 26. juna 1991, počela je vojna intervencija JNA u Sloveniji, pošto su Ljubljana i Zagreb prethodnog dana proglasili nezavisnost. Dana 19. maja 1992., JNA se povukla iz BiH i odmah potom osnovana je Vojska Savezne Republike Jugoslavije.

Medalje koje se dodjeljuju za učešće u razdoblju od marta 1998. do juna 1999. godine odnose se na angažman jedinica Vojske Jugoslavije od izbijanja nemira na Kosovu, pa do okončanja intervencije NATO alijanse, potpisivanja Kumanovskog sporazuma i povlačenja VJ sa Kosova.

Državni sekretar Ministarstva odbrane Srbije, Igor Jovičić, konstatovao je da će "vojne spomen-medalje dobiti pripadnici Vojske Srbije koji su svoju dužnost obavljali časno i profesionalno."

Bonus video: