Del Ponte: Euleks nesposoban za istragu o Žutoj kući

Euleks nema zaštitu svjedoka koja bi bila efikasna. Nikada nijesam potpisala nikakav nalog za uništenje uzoraka i ne znam ništa o tome - rekla je Del Ponte
0 komentar(a)
Karla del Ponte, Foto: Guardian
Karla del Ponte, Foto: Guardian
Ažurirano: 06.04.2011. 08:25h

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte izjavila je da je o trgovini organima na Kosovu progovorila tek kada je shvatila da njenu istragu o tom strašnom zločinu niko neće da nastavi i ocijenila da Euleks nije sposoban da vodi tu istragu, već da o njoj treba da odluči Savjet bezbjednosti UN, prenosi Tanjug.

Ona je rekla da je učinila sve što je mogla i da ta istraga o trgovini organima u slučaju "žuta kuća" nije mogla da se nastavi, jer neke svjedoke nije mogla da dovede na saslušanje, a neki su odbijali da budu saslušani. Zato nema šta da žali, rekla je ona na pitanje da li žali zbog eventualnih propusta u vezi sa tom istragom.

"Radila sam šta sam mogla i mislila sam da bi neko drugi trebalo da nastavi tu istragu. Nažalost, niko nije nastavio da istražuje. Zato sam tu epizodu o navodima o trgovini organima unijela u knjigu - rekla je Del Ponte.

"Nikada nisam potpisala nikakav nalog za uništenje uzoraka i ne znam ništa o tome. Kancelarija tužioca je kancelarija u kojoj radi 600 ljudi. Imate odjeljenje za evidenciju, imate istraživačku jedinicu - ne znam ko je to mogao da uradi. O tome nisam ništa znala, a da sam znala - spriječila bih uništavanje dokaza. Trebalo je sačuvati te dokaze kako bi onaj ko ponovo otvori istragu mogao da ih koristi."

Takođe je ukazala da je zatražila od Haškog tribunala da sprovede unutrašnju istragu i otkrije ko je dao nalog za uništavanje dokaza.

"Čim sam saznala za uništenje uzoraka postavila sam pitanje Tribunalu. Oni su zatim sproveli unutrašnju istragu i treba njih da pitate za rezultat. Ja znam koji je rezultat, ali ne mogu da vam to kažem jer nisam više u Tribunalu. Pitajte Bramerca. Zna vrlo dobro ko je naredio", podvukla je ona.

Ispičala je, takođe, da je vidjela povjerljivi izveštaj Unmika iz 2003. u kome se govori o trgovini organima uz izjave svjedoka bez imena, ali uz brojne detalje koji su bili dovoljni da nekoliko njih zatim bude ubijeno.

"Koliko znam Euleks nije sposoban da vodi istragu jer prije svega nema zaštitu svjedoka koja bi bila efikasna. Euleks ne može da vodi istragu van granica Kosova, jer nema nadležnost za to, a ova istraga upravo to zahtijeva. Da bi ta istraga bila nezavisna o njoj treba da odluči Savjet bezbjednosti UN", dodala je Del Ponte.

Bonus video: