Sankcije za one koji ruše integritet i suverenitet BiH

Osim 27 država članica EU, obavezu da će primjenjivati sankcije koje uvede EU preuzele su i Crna Gora, Albanija, Turska, Lihtenštajn, Jermenija i Gruzija.
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2011. 12:47h

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) Ketrin Ešton potpisala je odluku kojom Unija dobija prava da sankcioniše sva pravna i fizička lica, koja potkopavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine (BiH), javlja RTRS.

Ovom odlukom, kako se precizira, Unija dobija prava da sankcioniše sva pravna i fizička lica, čije aktivnosti potkopavaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni karakter BiH ili ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum.

Kako saznaje sarajevska štampa, osim 27 država članica EU, obavezu da će primjenjivati sankcije koje uvede EU preuzele su i Crna Gora, Albanija, Turska, Lihtenštajn, Jermenija i Gruzija.

Sankcije se odnose na moguću zabranu putovanja, zamrzavanje imovine koju imaju kažnjena osoba ili njen srodnik, kao i pravna lica.

To se odnosi i na imovinu u bilo kojoj od zemalja gde se odluka EU poštuje.

Ovakve mjere nisu ništa novo u praksi EU. Unija je to "oružje" iskoristila prošlog mjeseca protiv bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Zvaničnici u Briselu nisu željeli da spekulišu ko bi se prvi mogao naći na spisku onih koji su se Uniji, a nisu mogli ni reći kada će se zemljama koje će poštovati odluku Eštonove priključiti Srbija i Hrvatska.

Bonus video: