Vlasnici “žute kuće” tuže Dika Martija zbog klevete

"Porodica Brama tužila je Martija zbog klevete i traži nadokandu od 200.000 eura", potvrdio je advokat Roland Isljami.
82 pregleda 0 komentar(a)
Dik Marti, Foto: Rojters
Dik Marti, Foto: Rojters
Ažurirano: 31.03.2011. 18:59h

U Albaniji je pokrenut sudski postupak protiv izvjestioca Savjeta Evrope Dika Martija, koga je zbog klevete tužila porodica Brama u čijoj kući su, prema izvještaju švajcarskog parlamentarca, zatvarani i ubijani zarobljeni Srbi čiji organi su poslije toga prodavani pacijentima u inostranstvu.

Sudski postupak je pokrenut pred nadležnim sudom u Tirani.

"Porodica Brama tužila je Martija zbog klevete i traži nadokandu od 200.000 eura", potvrdio je advokat Roland Isljami koji u ovom slučaju zastupa interese te familije, prenijele su agencije.

"Porodica Brama tužila je Martija zbog klevete i traži nadokandu od 200.000 eura", potvrdio je advokat Roland Isljami koji u ovom slučaju zastupa interese te familije, prenijele su agencije.

Advokat Isljami je takođe kazao da su dvojica zvaničnika Euleksa već kontaktirali porodicu Brama u selu Gure i najavili da će uskoro posjetiti njihovu kuću kako bi utvrdili šta se u njoj stvarno dešavalo prije više od 10 godina.

U izvještaju Dika Martija, koji je u Savjetu Evrope usvojen krajem januara, ističe se da su u selu Gure, 30 kilometara sjeverno od Tirane, dovođeni zarobljeni Srbi sa Kosova. Oni su tu ubijani, a njihovi organi, preko aerodroma u Tirani, transportovani i prodavani pacijentima u zapadnoj Evropi i Izraelu.

U Martijevom izvještaju se pominje i selo Ripe, takođe sjeverno od Tirane, gdje su u jednoj kući ubijani zarobljeni Srbi radi prodaje organa. Švajcarski parlamentarac je optužio "dreničku grupu" OVK i HašimaTačija da su organizovali ove zločine i prodaju ljudskih organa.

Na trgovinu ljudskim organima na Kosovu, odnosno na postojanje "kuća strave" u Albaniji prva je javno ukazala bivši glavni haški tužilac Karla del Ponte 2008. godine.

Na trgovinu ljudskim organima na Kosovu, odnosno na postojanje "kuća strave" u Albaniji prva je javno ukazala bivši glavni haški tužilac Karla del Ponte 2008. godine. Ona je u autobiografskoj knjizi"Lov: ja i ratni zločini" potvrdila postojanje improvizovanih klinika na sjeveru Albanije u kojima su ljudi ubijani a njhovi organi prodavani.

Teške optužbe koje je nedavno argumentovano izneo Marti odmah su demantovane u Prištini i Tirani, uz primjetno nastojanje da se diskvalifikuje švajcarski senator.

Premijer Tači je izjavio da je to "gebelsova propaganda" i da će tužiti švajcarskog parlamentarca, ali to još nije uradio.

Bonus video: