Global post: Zapad znao za kriminal na Kosovu, ali je ćutao

U izvještaju se čak navodi da su pripadnici američke Centralne obavještajne agencije (CIA) štitili pojedine komandante OVK od hapšenja koje je trebalo da sprovede Kfor.
0 komentar(a)
Klinton Tači, Foto: Globalpost
Klinton Tači, Foto: Globalpost
Ažurirano: 29.03.2011. 12:31h

Zapadne zemlje, prije svih SAD, znale su za umješanost najviših kosovskih zvaničnika i lidera OVK u organizovani kriminal, ali su to svjesno prenebregavali smatrajući da je to dobro za stabilnost Kosova, navodi se u izvještaju koji objavljuje američki portal Global postU analizi koje možete ovdje pogledati, se navodi se da su najznačajniji lideri OVK, među kojima i sadašnji premijer Hašim Tači, istovremeno i šefovi kosovskog podzemlja.Autor teksta je dobitnik Pulicerove nagrade Met Mekalster, dugogodišnji izveštač sa Balkana. Makalster je ranije izvještavao o ratnim zločinima Srba u BiH i na Kosovu, kao i o problemu organizovanog kriminala na Balkanu.Njegovo istraživanje, pod naslovom Kosovska mafija, podjeljeno je u tri dijela. Prvi deo naslovljen je sa: Kako su Amerikanci i saveznici ignorisali navode o organizovanom kriminalu u samom vrhu nove demokratije.

Tema drugog dijela je: Likvidacije i zastršsivanje, a trećeg Kosovo - epicentar trgovine ljudima.Među dokumentima na koje se autor poziva je i izvještaj NATO-a iz jeseni 2000. godine u kome se detaljno piše o organizovanom kriminalu na Kosovu. Taj izvještaj bio je, međutim, ignorisan u SAD i njihovim saveznicama.U izvještaju na 36 strana postoji dijagram koji pokazuje Tačijeve direktne veze sa uglednim članovima OVK povezanim sa kriminalnim aktivnostima - ubistvima, iznudama, krađama kola, trgovinom narkoticima, bijelim robljem, oružjem, cigaretama.Medjutim, kako se navodi u analizi, sve to je zataškavano, a Tači je priznat kao legitimni sagovornik, značajan za stabilnost Kosova.Jedan neimenovani zvaničnik UN, koji se navodi u analizi Global posta, rekao je da posebno frustrira činjenica da su SAD, preko kancelarije na Kosovu, ometale istrage protiv najviših kosovskih zvaničnika.U izvještaju se čak navodi da su pripadnici američke Centralne obavještajne agencije (CIA) štitili pojedine komandante OVK od hapšenja koje je trebalo da sprovede Kfor.

Bonus video: