Ustavni sud Kosova: Izbor Pacolija neustavan

U odluci Ustavnog suda se, međutim, ne precizira da li ponovo treba glasati da Pacoli bude predsjednik Kosova ili treba izabrati drugu ličnost za tu funkciju.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2011. 19:54h

Izbor kosovskog predsjednika u kosovskoj skupštini 22. febrara ove godine bio je neustavan, odlučio je Ustavni sud Kosova većinom glasova. Ovom odlukom Ustavni sud je, kako prenosi Beta, prihvatio žalbu Demokratskog saveza Kosova u vezi sa načinom izbora Bedžeta Pacolija za predsjednika Kosova.

U odluci Ustavnog suda se, međutim, ne precizira da li ponovo treba glasati da Pacoli bude predsjednik Kosova ili treba izabrati drugu ličnost za tu funkciju.

Odluka Ustavnog suda se ne odnosi na vladu Kosova koja je takođe izabrana 22. februra zato što je vladu nominovao tadašnji vršilac dužnosti predsjednika Jakup Krasnići a ne Pacoli, navodi se u saopštenju.

Iz kabineta predsjednika Kosova Bedžeta Pacolija nije bilo nikakvih reagovanja.

Ovo je druga odluka protiv predsjednika Kosova u posljednjih pola godine. Predsjednik Fatmir Sejdiu podnio je ostavku u septembru nakon što je ovaj isti sud saopštio da je on prekršio ustav time što je ostao na čelu stranke, podsjeća Rojters.

Biznismen milioner Pacoli ostaje veoma nepopularan kod većine kosovskih Albanaca uglavnom zbog njegovih bliskih poslovnih veza sa Moskovom, koja podržava srpske napore protiv kosovske nezavisnosti.

U međuvremenu u Briselu su nastavljeni pregovori na relaciji Beograd Priština, a šefovi delegacija Borislav Stefanović i Edita Tahiri izjavili su sinoć u Briselu da je na razgovorima postignut određen napredak oko katastra i matičnih knjiga, kao i pitanja snabdijevanja električnom energijom.

Bonus video: