Talas protesta u balkanskim zemljama

Bugarska, Hrvatska, Albanija, Rumunija, Makedonija, Grčka i Srbija - tamo se skoro svakodnevno održavaju protesti i štrajkovi... Ekonomska kriza je pogodila sve zemlje regiona
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2011. 19:21h

Ova previranja su zaoštrila probleme sa kojima se inače suočavaju zemlje koje su još u tranziciji: rast nezaposlenosti i pad životnog standarda, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Bugarska

„Ova vlada je pogubna za Bugarsku, ona treba da podnese ostavku“, izjavio je lider opozicione Socijalističke partije Bugarske Sergej Stanišev na demonstracijama koje su ovog vikenda održane u Sofiji.

„Danas je početak našeg proljeća. Nezadovoljni smo jer je vlada korumpirana, živimo izuzetno loše, zdravstveni sistem je u očajnom stanju. Vlada olako popušta pod pritiscima iz inostranstva“, rečeno je na protestu na kojem su prisustvali predstavnici više ljevičarskih partija.

Rumunija

U rumunskom parlamentu poslanici su se prošle sedmice na predlog tri vodeće opozicione stranke peti put u posljednjih deset mjeseci izjašnjavali o (ne)povjerenju premijeru Emilu Boku. Vlada je "preživjela" ovaj izazov, ali pitanje je do kada.

U istom trenutku sindikati su ispred parlamenta održali demonstracije. To je, zapravo, bio nastavak talasa protesta koji je počeo sredinom prošle godine kada je vlada smanjila plate za 25 odsto i povećala PDV za pet procenata, što je teško pogodilo mnoge radnike i službenike. Pogotovo što su desetine hiljada zaposlenih u javnom sektoru prošle godine izgubile posao.

Makedonija

U Makedoniji opozicione partije bojkotuju rad parlamenta, što je izazvalo duboku političku krizu u zemlji. U Skoplju su shvatili - u vladi i opoziciji - da se izlaz mora tražiti u vanrednim izborima, ali stranke još ne mogu da se dogovore kada će građani ponovo izaći na glasačka mjesta. Najčešće se pominje jun. Ali, opozicija traži da se prethodno ispune određeni preduslovi, kako bi se izbori održali u demokratskim uslovima, što vlada zasad ne prihvata.

Albanija

Albanija se već duže vrijeme nalazi u političkom ćorsokaku, pošto opozicija nikad nije priznala rezultate parlamentarnih izbora koji su održani još sredinom 2009. godine, jer smatra da su pokradeni. Kriza je zaoštrena poslije ostavke vicepremijera Iljira Mete, koji je osumnjičen za korupciju.

Na demonstracijama Socijalističke partije u Tirani, snage bezbjednosti su 21. januara ove godine otvorile vratu i ubile četvoro građana a nekoliko desetina ranili. Opozicija traži ostavku premijera Salji Beriše i raspisivanje vanrednih izbora. U vladi to odbijaju i tvrde da socijalisti hoće na silu da dođu na vlast.

Hrvatska, Bosna i Hercegovina

Talas protesta se već danima valja i Hrvatskom, dok u Bosni i Hercegovini ni pola godine od izbora ne mogu da pronađu kompromis oko formiranja nove vlasti. Sadašnja politička pat pozicija u federaciji BiH, prema nekim ocjenama, prijeti da dovede do raspada BiH koja je konstituisana na osnovu Dejtonskog sporazuma.

Grčka

Grci su neprekidno na štrajkačkim barikadama već godinu dana, ali premijer Jorgos Papandreu zasad odbacuje zahtjeve za vanredni izlazak na birališta. On se nada da će rigorozne mjere štednje - koje je bio prisiljen da zavede kako bi spasio zemlju od bankrota - ove godine konačno početi da daju rezultate i da će pritisak na vladu početi da popušta.

Talas štrajkova zahvatio je i Srbiju, što pojedine opozicione partije koriste kao argument za zahtjev za raspisivanje izbora do kraja godine.

Bonus video: