Od analiziranih, svaki treći otac u Srbiji nije biološki

Trećina stranaka kod nas dolazi po rješenju suda, a preostali se testiraju po privatnom zahtjevu...
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2011. 09:53h

U Srbiji se godišnje uradio nekoliko stotina DNK analiza očinstva, poslije kojih svaki treći muškarac izađe kao "nasamaren" otac, pišu Novosti.

Da nikad nije kasno da se sazna ko je kome otac, a ko dijete, govori i priča osamdesetogodišnjeg čoveka, koji je testirao svoju šezdesetogodišnju ćerku. I tek je tada, piše list, razotkrio višedecenijsku ženinu tajnu - na put je izveo tuđe dijete.

"Trećina stranaka kod nas dolazi po rješenju suda, a preostali se testiraju po privatnom zahtjevu. Kako se u posljednje vrijeme sudovi odlučuju da se odmah na početku parničnog postupka odradi vještačenje, čitava procedura značajno se skraćuje, a stranke brže dolaze do pravosnažne presude. Oko 70 odsto sudskih slučajeva su za utvrđivanje očinstva, dok ostatak odlazi na postupke u kojima se uloga oca osporava", navela je doc. dr Oliver Stojković, rukovodilac DNK laboratorije Instituta za sudsku medicinu u Beogradu.

Za razliku od suda, kod analiza koje se rade po privatnom zahtjevu, prema pisanju Novosti, situacija je obrnuta - tada sporni otac traži i osporavanje očinstva.

Postoje i oni koji, pišu Novosti, žele da test bude urađen anonimno, no tada on nema nikaku vrijednost pred sudom. Nerijetko se, navode u Institutu za sudsku medicinu, dešava da ljudi donose sami briseve sluzokože usne duplje, opuške cigareta, četkice za zube, brijače ili kosu.

"Veliki broj uzoraka stiže nam poštom iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, ali i drugih zemalja", navodi dr Olivera Stojković.

Bonus video: