Ministarstvo pravde Srbije uputilo molbu za izručenje Divjaka

Divjak je uhapšen 3. marta u Beču na zahtjev Srbije, koja ga optužuje da je odgovoran za napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u martu 1992. godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2011. 15:12h

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je austrijskim pravosudnim organima zahtjev za izručenje penzionisanog generala Armije Bosne i Hercegovine (BiH) Jovana Divjaka, potvrdila je ministarka pravde Srbije Snežana Malović.

Malović je rekla da je zahtjev za izručenje Divjaka, koga Srbija tereti za umiješanost u zločin nad vojnicima JNA 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, upućen prije nekoliko dana, prenosi Srna.

"Očekujem da će tužilaštva Srbije i BiH postići dogovor oko potpisivanja Sporazuma o ustupanju dokaza što može dovesti do još veće saradnje u pogledu procesuiranja predmeta ratnih zločina, a samim tim uspostavljanju pomirenja u regionu", rekla je Malović.

Zahtjev za izručenje Divjaka austrijskim vlastima uputila je i BiH 22. marta.

Divjak je uhapšen 3. marta u Beču na zahtjev Srbije, koja ga optužuje da je odgovoran za napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u martu 1992. godine, kada su ubijena 42, ranjena 73 i zarobljeno 215 pripadnika JNA.

Divjaka je sud u Kornburgu 8. marta pustio iz pritvora uz kauciju od 500.000 eura, koja je plaćena iz budžeta Kantona Sarajevo.

Bonus video: