Putine Srbine! Kult ruskog premijera u Srbiji

Ruski mediji ističu “kultnu popularnost” premijera Vladimira Putina u Srbiji, nakon njegove posjete Beogradu.
65 pregleda 0 komentar(a)
Putin i Tadić, Foto: Beta
Putin i Tadić, Foto: Beta
Ažurirano: 25.03.2011. 08:25h

“Dan Putinove posjete proglašen je praznikom”, piše KP, a naslovnica beogradskog Kurira -“Putine, Srbine!”, daje im za pravo, prenosi Jutarnji list.

"Dobar dio srpskog stanovništva je pod uticajem dugogodišnje propagande koja ni danas nije manja nego prije i u Rusima vidi osvetnike za sve što se dogodilo: raspad Jugoslavije, poraz u ratovima, gubitak Kosova", kaže pisac Filip David.

Direktor B92, Veran Matić, smatra da frustrirani i nacionalistički dio srbijanskoga društva u Putinu vidi psihološkog nasljednika Slobodana Miloševića, koji će pomoći “poniženoj Srbiji”.

"Putin je nada da će sve to na neki način biti kompenzovano bratskom ljubavlju slovenskog i pravoslavnog ruskog naroda. Ima tu otvorene i prikrivene mržnje prema EU i SAD-u", kaže David.

Po Matiću se tu radi o marginalnim, ali glasnim grupama iz svih pora društva - od ratnih veterana, radikalnih političara do “pravoslavnih” intelektualaca.

Istoričar Mili Bjelajac kaže da u Srbiji vlada uvjerenje da se cijeli svijet urotio protiv nje, pa se na to uzvraća - evo, i mi imamo respektabilnog saveznika koji će i nama dati snagu i važnost.

To je, kaže Matić, izraženo u percepciji Putina “koji zna odbrusiti Zapadu”.

Bonus video: