Premijer Rusije poručio da nije protiv ulaska Srbije u EU

Putin, koji je u Beogradu razgovarao s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i drugim državnim funkcionerima, podržao je Srbiju u politici prema Kosovu i Metohiji.
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2011. 19:42h

Ruski premijer Vladimir Putin poručio je u Beogradu nakon sastanka sa srpskim funkcionerima da Rusiju ne zabrinjava težnja Srbije da postane članica Evropske unije, a pružio je i uvjeravanja da će sigurno biti izgrađen gasovod Južni tok.

Putin, koji je u Beogradu razgovarao s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i drugim državnim funkcionerima, podržao je Srbiju u politici prema Kosovu i Metohiji.

Ruski premijer je prije dolaska u Srbiju o izgradnju gasovoda Južni tok razgovarao u Ljubljani s slovenačkim zvaničnicima.

Posle razgovora sa predsjednikom Tadićem u Beogradu, Putin je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da se Rusija ne protivi ulasku Srbije u Evropsku uniju.

"Pažljivo ćemo pratiti i zajedno raditi da evropska integracija ne bi izazvala štetu po rusko-srpske odnose", rekao je Putin na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Za dijalog Beograda i Prištine

Govoreći o pitanju Kosova, on je podržao dijalog Beograda i Prištine i obećao rusku podršku Srbiji za uspješan završetak tog procesa.

Tadić je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa Putinom, rekao da je strateški cilj Srbije da postane članica EU, ali da nikada neće zaboraviti suštinske i prijateljske veze sa Rusijom.

Govoreći o energetskoj saradnji, Tadić je rekao da od premijera Rusije dobio uvjeravanje da će gasovod Južni tok biti izgrađen u narednim godinama.

Srpski predsjednik je istakao da je realizacija tog projekta od izuzetnog značaja za Srbiju, kao i da je sa Putinom razgovarao o budućoj saradnji, posebno u oblasti energetike.

Rusija i Srbija su tokom posjete ruskog premijera potpisale sporazume o naučno-tehničkoj saradnji i o saradnji u turizmu i međunarodnom drumskom saobraćaju.

Putin je tokom posjete Srbiji razgovarao i s premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, predsjednicom Skupštine Slavicom Đukić-Dejanović i šefovima poslaničkih grupa.

Ruski premijer je, prema riječima šefova poslaničkih grupa i predsjednicom Parlamenta Slavicom Đukić-Dejanović, sa kojima je razgovarao u Skupštini Srbije, rekao da bi ulazak Srbije u NATO bio apsolutno protivan ruskim interesima.

Galerija

Bonus video: