Jeremić: Kosovo je naš Perl Harbur i Ivo Džima - sve u jednom!

"Za nas Srbe, Kosovo je kao vazduh koji dišemo. Ono je žila kucavica naše kulture i kolijevka naših najdragocenijih svetinja"
77 pregleda 0 komentar(a)
Vuk Jeremić, Foto: Rojters
Vuk Jeremić, Foto: Rojters
Ažurirano: 17.03.2011. 18:52h

Kosovo je "zenica našeg oka" i naš Jerusalim, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, na Viton koledžu u Čikagu, prenosi portal Blic onlajn.

"Za nas Srbe, Kosovo je kao vazduh koji dišemo. Ono je žila kucavica naše kulture i kolijevka naših najdragocenijih svetinja", rekao je Jeremić u najvećoj i najuticajnijoj hrišćanskoj evangelističkoj akademskoj instituciji u SAD.

"Kosovo je naš Veli Fordž i Jorktaun", precizirao je Jeremić, "naš Alamo i Getisburg, naš Perl Harbur i Ivo Džima, sve u jednom". O njemu noću sanjamo, dodao je Jeremić, "ono je 'zenica našeg oka,' i naš Jerusalim".

U govoru na Viton koledžu povodom godišnjice etnički motivisanog nasilja nad Srbima na Kosovu 17. marta 2004, Jeremić je naglasio da je uslov za istinsko pomirenje puna istina o zlodjelima iz prošlosti, i sa srpske i sa albanske strane.

"Dijalog je jedini put do mira na Kosovu", rekao je Jeremić u govoru naslovljenom "Kosovo: Borba za identitet i pomirenje" u Centru za ekonomiju Denis Hastert, državnu i javnu politiku na Viton koledžu, hrišćansko evangelističkoj akademskoj instituciji.

Jeremić je podvukao da Srbija ni pod kojim okolnostima nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova dodajući da su "protekle tri godine pokazale da ne postoji alternativa kompromisnom rješenju, do kojeg se može doći samo pregovorima".

On je ocijenio da "razgovori koji su konačno započeli prije nekoliko dana predstavljaju dobar početak" jer "mogu da pomognu da se odagna strah prouzrokovan nasiljem i jednostranošću".

"Moramo da se potrudimo da postepeno gradimo povjerenje i razumijevanje. Rezultati neće izostati, ukoliko obije strane pokažu dobru volju, i ako istinski pokušaju da pronađu konstruktivna rješenja, što će voditi ka obostrano prihvatljivom, sveobuhvatnom kompromisu", rekao je.

Jeremić je naveo da je "od 17. do 19. marta 2004. više od 50.000 kosovskih Albanaca učestovalo je u osmišljenoj i dobro organizovanoj kampanji etničkog čišćenja Srba".

"Za manje od 72 sata, zapaljeno je 35 crkava i manastira od kojih mnogi potiču iz 14. veka ili ranije, čime su oni nepovratno izgubljeni za čovječanstvo. Ubijeno je na desetine ljudi. Više stotina je ranjeno. Hiljade domova i radnji sravnjeno je sa zemljom. Više od osam hiljada kosovskih Srba protjerano je sa svojih ognjišta", rekao je.

Ukazavši da je Srbija "nakon užasnog pogroma iz marta 2004. smogla snage da stavi tačku na ciklus nasilja" on je ocijenio da se "kosovski problem suštinski svodi na borbu za identitet".

Šef srpske diplomatije u govoru dostavljenom medijima istovremeno je ukazao da "jednostrano proglašenje nezavisnosti nije ispunilo očekivanja" jer "ni u jednom pogledu, žiteljima te teritorije danas nije bolje nego prije tri godine".

"Međunarodni položaj Kosova je neodrživ.... Ukratko, Kosovo je zatočeno u pravnom, političkom i privrednom sumraku, kao rezultat pokušaja da se jednostrano otcijepi od Srbije", rekao je Jeremić.

U kontekstu zalaganja za "istinsko pomirenje" i "punu istinu" o Kosovu Jeremić je podsjetio na navode iz izvještaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i ponovio da je Srbija zatražila "osnivanje ad hoc mehanizma-koji treba da osnuje Savjet bezbjednosti UN" radi sprovođenja sveobuhvatne istrage.

"Krajnje je vrijeme da se objelodani potpuna istina o onome što se dogodilo na Kosovu. To je moja molitva za večeras. Da svi smognemo snage da donosemo ispravne odluke-da svi otvorimo svoja srca i omogućimo da u njih uđe duh pomirenja", rekao je Jeremić u obraćanju na Viton koledžu povodom godišnjice 17. marta.

Bonus video: