Šešelj odbio pregled srca jer mu ne sviđa nacionalnost kardiologa

Sve ljekarske nalaze o Šešeljevom zdravlju sud u Hagu tretira kao privatne i povjerljive i oni nisu dostupni javnosti.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2011. 19:31h

Optuženi Vojislav Šešelj odbio je da u pritvoru Haškog tribunala bude podvrgnut pregledu srca zato što mu se ne sviđa nacionalnost kardiologa, objavila je juče Beta pozivajući se na sekretarijat suda u Hagu.

Pregled je trebalo da bude obavljen po nalogu pretresnog vijeća, pošto je prošle godina utvrđeno da Šešelj ima srčane tegobe - aritmiju i tahikardiju - zbog kojih je jesenas bio podvrgnut medicinskom zahvatu.

Vijeće sudije Žan-Kloda Antonetija tada je naložilo da Šešeljevo zdravsteno stanje preispita konzilijum od tri ljekara specijaliste "međunarodnog ugleda".

U podnesku, sekretarijat Tribunala obavijestio je sudije da je Šešelja 17. i 18. februara, kao što je bilo i planirano, pregledao prvi specijalista - endokrinolog.

"Optuženi je, međutim, odbio da dozvoli drugom ekspertu, kardiologu, da ga, po planu, pregleda 14. marta ili da pogleda njegov zdravstveni karton, zbog nacionalnosti tog ljekara. O odbijanju je optuženi direktno obavijestio specijalistu kada je on stigao u pritvor zbog pregleda", piše u podnesku sekretarijata.

Sekretarijat je naglasio da neće imenovati drugog specijalistu da pregleda Šešelja zato što "ne može da prihvati diskriminaciju od strane optuženog" i zbog toga što "ne pravi razliku na osnovu nacionalnosti, poštujući raznolikost kao jednu od temeljnih vrednosti UN".

Sve ljekarske nalaze o Šešeljevom zdravlju sud u Hagu tretira kao privatne i povjerljive i oni nisu dostupni javnosti.

Beta podsjeća da je prošle godine Šešelj bio više puta pregledan, a iz javnih odluka pretresnog vijeća proizlazi da su specijalisti utvrdili da njegove srčane tegobe nijesu opasne po život.

Bonus video: