EULEKS uhapsio 9 pripadnika OVK zbog ratnih zločina

Nalog za hapšenja izdat na osnovu utemeljene sumnje o ubistvima, mučenju i drugim djelima protiv kosovskih Albanaca i Srba, u jednom pritvorskom centru na Kosovu, 1999. godine.
61 pregleda 0 komentar(a)
Eulex, Foto: Gluck
Eulex, Foto: Gluck
Ažurirano: 16.03.2011. 20:48h

Policija Euleksa je uhapsila devet osoba na osnovu sumnje da su počinili ratne zločine za vrijeme rata na Kosovu 1998. i 1999. godine, javio je Rojters.

„Hapšenja je naredio Euleksov pretpretresni sudija iz Okružnog suda u Prištini na osnovu sumnje o ubistvima, mučenju i drugim djelima protiv srpskih i albanskih civila i ratnih zarobljenika na Kosovu u jednom pritvorskom centru 1999. godine”, navodi se u saopštenju Euleksa.

Iz misije, koja ima neka ovlašćenja u slučajevima kao što su ratni zločini, korupcija i organizovani kriminal, je saopšteno da je jedna osoba uhapšena u inostranstvu.

U saopštenju Euleksa se ne navode imena uhapšenih niti lokacija gdje je akcija izvedena, dok mediji ukazuju da je riječ o pripadnicima bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Prema navodima prištinskih medija, među uhapšenima je regionalni komandir policije u Prizrenu Nedžmi Krasnići, a pritvoreni su i Refki „Van Dam“ Mazreku, Naser Krasnići, Behljulj Ljimaj, Naser Šalja, Sabit Šalja, Šaban Šalja, Besim Šurdaj i Osman Hodža, prenio je „Blic“.

Kosovske institucije nisu reagovale povodom hapšenja, navodeći da je to pitanje za predstavnike Euleksa.

Bonus video: