Vehabije u Sarajevu: Nećemo Gvantanamo u BiH

Skup je detaljno propraćen u medijima Republike Srpske, a u najmanju ruku ignorisan u medijima Federacije BiH, što poznavaoci prilika u Sarajevu ocijenjuju kao distanciranje.
61 pregleda 0 komentar(a)
Sarajevo, Foto: Rojters
Sarajevo, Foto: Rojters
Ažurirano: 12.03.2011. 16:27h

Oko 150 vehabija okupilo se u Sarajevu, na skupu podrške osobama afroazijskog porijekla koje se više od dvije godine nalaze u Imigracionom centru Službe za poslove sa strancima u BiH, u Lukavici, jer ih vlasti smatraju opasnošću za nacionalnu bezbjednost.

Pod parolama „Nećemo Gvantanamo u BiH“, „Niko nije kriv dok se ne dokaže“ i crnim i zelenim zastavama s napisom na arapskom, pod kojima su se tokom rata u BiH borili mudžahedini, oni su zatražili preispitivanje zadržavanja svojih rođaka ili saboraca.

Najpoznatiji među „stanovnicima“ Imigracionog centra je Abu Hamza, bivši vođa mudžahedina u BiH.

Među okupljenim vehabijama, sa karakterističnim bradama, na protestu je bilo i žena, a sve su bile su "pokrivene" - zarom ili maramom.

Protest je organizovala kontroverzna Nađa Dizdarević, koja se u javnosti BiH godinama predstavljala kao žena Omara Bouldera Haddza, koji je 2001, kao član „alžirske grupe“, prebačen u američki zatvor za osumnjičene teroriste Gvantanamo na Kubi. On je prošle godine oslobođen i vratio se u Sarajevo, ali - kako navode lokalni međi - sa Nađom Dizdarević se uopšte ne viđa.

Skup je detaljno propraćen u medijima Republike Srpske, a u najmanju ruku ignorisan u medijima Federacije BiH, što poznavaoci prilika u Sarajevu ocijenjuju kao distanciranje bošnjačke javnosti od mudžahedina koji su se borili na strani Armije BiH.

Bonus video: